sekadar bertanya

mommy nak tnya,kalau suami ajak duduk rumah mak dia sebulan sbb dia kne transfer kerja kt area uma mak dia selama sebulan,mommy ikut tak. atau duduk je rumah sendiri. dan suami blik hujung minggu jumpa mommy n bby.

12 Balas

taktau la sis nak kata. sy ni mmg duduk ngn mil. sy da get ready mental dan fizikal benda yg akan dtg. belum pantang lagi pun da mcm2 dia arahkan sy. ckp lps pantang tkleh ni la takleh tu la. bila sy beli jamu dia kata dulu dia xde makan jamu pun. pastu dia nk masakkan sy ikan bilis je hari2. hmm dah redha da pun doakan sy kuat ye hadap mil sy ni🥲 klau sy suggest klau sis ada duit lebih amek la cl. klau tkde duduk jela ruma mil tu tp kne redha dan bnykkn bsabar la ye.

apa apa bincang dgn suami baik baik. mcm saya dah 2 tahun lepas kahwin duduk dgn family in law. mmg tak selesa mula mula nak sesuaikan dgn keadaan. cuma alhamdulillah ada bilik sendiri ada toilet sendiri. family husb pun jenis yg boleh bertolak ansur. tapi kalau mmg kita tak ngam dgn family husb baik la takpayah nanti masam muka jd. utk privacy baik kita duduk rumah sendiri je.

depends la. kalau rumah mak dia x ramai boleh je. kalau ramai sampai kena tido dkt ruang tamu, xperlu la ikot. leceh. kalau mak mertua ok, ok je nk duduk situ. kalau mak mertua x ok, cerewet, xperlu ikot. yg plg penting, awk selesa ke x dkt situ. kalau rasa x selesa xyah la. duduk je rumah sendiri.

terpulang pd sis. kalau nak ikutkan sebulan tu tak lah lama. kalau rumah mertua tu sis ada bilik sendiri, sis selesa. ok je. kalau tak, duduk je rumah sendiri. kalau sis boleh drive incase emergency, ok je duduk rumah sendiri sebulan tu. kalau tak, kena la duduk rumah mentua..

saya mak mentua offer nk jaga .. ank 1st ,sbb dia kata kesian kt saya sbb sy ddk flat. kesian turun naik tangga,lgipun dia suka nk jga baby.. yela cucu pertama ank lelaki dia kn.. jd sy mmg dh stanby sikit duit utk kasi mak mentua sy sbg tanda terima kasih. 🥰

benda ni bergantung pada puan tau. kalau hubungan antara puan & mil / family-in-law semua okay, okay je kalau puan nak stay sana. kalau rumah pun selesa untuk anak beranak puan, takda masalah. tapi kalau sebaliknya, duduk lah rumah sendiri.

Bergantung kepada puan. Kalau mommy boleh bawa kereta atau minta tolong sesiapa in case kalau ada kecemasan apa² okay je. Dan kalau kat rumah mil tu pun takda ipar yang stay dan mommy rasa selesa maka terpulang nak stay sama pun boleh.

Kalau awk ok dgn family mil, ada bilik sendiri pd sy ok je mcm sy ritu 3 bln dok umah mertua sbb pkp tp alhamdulillah mil sy baik sgt sampai segan plak yg penting komunikasi.

2y ago

betul tu ,yg penting sblm kita kawen lg mak mentua mmg bole terima kita jd anak nya. mcm mak mentua sy pun baik alhamdulillah sgt syukur. lg 1 kna lg jaga hubungan ibu n menantu.. semoga kita kekal baik dgn keluarga mentua amin🥰

Ikutla. Cuba dulu kalau btul2 xserasi brulah bincang blk