Berpantang sendiri tanpa ibu dan hanya ditemani suami

Hi mommy. Boleh bagitahu tak macam mane kita nak berpantang sendiri. Ape je perlu buad. Hmm sebab risau sangad mak tak dapat teman pantang sebab pkp mak duduk disabah sy pulak kat n9. Tapi ade suami je yang dapat teman berpantang. Ape perlu buad? Takot sangad sebab rase macam tak boleh. Sebab sy anak pertama. Ade kata2 tak untuk berpantang hanya bertemankan suami. Harap semuanya dipermudahkan #firstbaby

7 Balas

Maaf saya nak share sebagai sedikit, tp kalau rase tak perlu dan susah untuk buat atau cr bahan tak perlu. 1. Pastikan sentiasa berstokin 2. Pakai barut ibu selalu 3. Bertungku (panas kan batu atas dapur kemudian balut dengan kain batik) ini kalau guna batu sungai sbb saya guna batu sungai sahaja ada yg guna besi mcm bola tu. Cara dye tolak dari pangkal ari2 naik ke atas supaya peranakan tu tak jatuh dan naik atas semula. 4. Cari akar kayu (span kederang namanya, boleh dpt kat kedai2 jamu cina biasa) rebus dengan air kemudian minum air rebusan secawan sehari 5. Mandi air daun serun (untuk banyak kan susu ibu) masa mandi tu suruh suami jirus kan sementara tu kita urut di bahagian payudara.. Insyallah banyak susu utk anak. 6. Cari tukang urut atau bidan (ni penting) minta dia urut kan 3 hari berturut turut lepas bersalin. Tak perlu lama pun. Ada juga yang berurut sampai seminggu atau dua minggu tapi 3 hari dah memadai. 7. Kalau ade tempat salaian/bertangas boleh bersalai. Tapi zaman moden ni orang dah tak bersalai sbb susah. Kebanyakan nya hanya beli sauna DIY jer. 8. Make sure minum air masak banyak2 Maaf kalau ade info yang tersalah atau ape.. Tp ni preparation saya masa berpantang. Elak buat kerja berat2 dan elak kerap berjalan.. Minta tolong husband jika perlu. Semoga di permudahkan urusan bersalin dan urusan berpantang ya sis

kena bersedia fizikal dan mental and kena slalu positive. bgi sy berpantang sendiri ni ada bnyk kebaikannya. more privacy berbanding berpantang dgn mak atau mil. sy tahun lepas czer. awal2 sebelum tarikh czer dh siapkan semua benda. dri bahan masak smpai susun atur brg2 baby kt rumah. resepi pun awal2 dh cri. tnya mak and mak sdara nk masak ape. memandangkan diorang dh banyak pengalaman czer. so, mudah la. cuma minggu pertama tu memg rasa stress la sikit. sbb bdn penat. kita pulak xde pengalaman. tpi masuk minggu ke 2, semua berjalan smooth je. no worry. in shaa Allah awk boleh. kena kuat semangat okey. semoga dipermudahkan urusan nnti.❤😊

mg dpmudahkan segalanya..aamiin..mcm sy husband akn google mknan apa sesuai utk ibu lepas berpantang kmdian dia akn msk ikut menu tersebut..termsuk la isu ttg pnjagaan bby..cara mandi dan etc...in shaa Allah smua akn baik2 shj spnjng berpantang..jnji kita alwyz support each others..tu sebaiknya

sy pon anak pertama dan insyallah akn berpantang sendiri dgn suami... sy setuju preparation sgt penting disamping kena rajin membaca dan bertanya😁 insyallah semoga allah permudahkan segala urusan sblm dan selepas bersalin amin😊

Sama mcm sy pantang sendiri dgn husbnd. Penat sgt emosi n fizikal. Suami byk bantu,, tp hati ni asyik nk sedih jee... stay strong mommy.. Ni pun sy first time. Takut sgt tk taw nk buat apa. Baby nangis mandi semua tk taw. Tp kne belaja slow2..

Preparation tu penting. Mental dan fizikal. Suami kena sediakan makan pantang yg sesuai. Kena ada rutin yg teratur untuk uruskan baby dan ibu. Kalau berkemampuan boleh hire confinement lady awal2 pantang tu.

Sma mcm sy lah ni Pantang sdri dgan suami Anak prtma lgi