Berat badan naik

Hi mommy, berat badan u guys naik berapa sepanjang prgnant? Skrg sy dah 28week dah naik sbyk 10kg. Bila buat check up misi asyk bising 😂 normal ke mcm tu?

2 Balas

normal sbb klu naik terlalu banyak risau ada benda lain yg trigger (gdm/preeclampsia). tgk dkt buku pink..ada guideline brp kenaikan berat yg normal utk setiap bmi. mcm sy bmi 30++ so kenaikan spnjg pregnancy max 9kg saja. tp sy terlebih 1kg, so total kenaikan 10kg sepanjang pregnancy.

Sy 28w baru naik 3kg. Kalini kontrol mkn sbb ada gdm 😅