Ubat

Hi mommy baru balik dr checkup hb turun ke 8.0 bulan lalu 10.5 ? bulan lalu sy ambil obimin pastu checkup lagi doc suruh makan iberet tp hb menurun ada ka di sbb kan ubat? Obimin lagi sesuai ke atau iberet? Sbb minum obimin hb 10.5 minum iberet turun ke 8.0 pula

21 Balas

Hb ni mcm cara kita boleh buat cth bik ubat, betulkan pemakanan dan cukupkan tido, elakan kafien.. saya pnh mcm ni masa preggy ke 4, hb tak mo naik dh mkn ubat darah pelbagai, lastly doktor minta sya stop kafien 1 week, sya cuba..after week chek hb cantik jer... So doktor simpulkan penyebab hb saya turun ialah kafien, sbb saya suka minum kopi...

Mungkin pn kne cek blik pemakanan pn...sy pn tgh struggle nk naik blik hb..misi bg zincofer tp xsesuai dgn sy..mkn je munth..skrg misi bg iron tablet minum dgn jus..jarakkan masa minum susu..guava memg kne simpan stok...rebus kacang kuda jadi kudap pn sedap..klau anak no 2 dlu memg bkesan👍

Obimin ade cara makan dia.. Perlu di ambil awal pg tak makn pape langsung selepas mkn ubat 2jam lpas tu bru ley mkn.. Klu kita nak makan belah malam sblm tdur pastikan 2jam sebelum tu kita x mkn mkann yg berat kecuali air putih shj.. Dr. Pakar yang bgtau sy cara yg btul utk mkn obimin

selalu sy kalau checkup mmg sangkut kat 9 lebih je.. paling tinggi pon 10 lebih sikit.. pastu sy tambah sendiri dos ubat. hari2 makan 2 biji iberet. sebelum checkup mkn sebiji jambu batu. minum jus kurma.. ni naik la 11 lebih. janji dalam buku xmerah ok la. huu

5y ago

sebab baca dekat manual iberet tu.. 1 @ 2 dos 1 hari.. tp tanya jugak doktor.. doktor cakap boleh so tambah la.. kalau x asyik 9 je..

Boleh minum air campuran buah kering... Boleh naik kan HB.. Saya minum jugak... Alhamdulillah HB saya okay.. Dah tak turun... Mummy boleh cuba.. Ni real food ye.. Bukan proses... Saya share gambarnya.. Contact la seller tu lau mummy nak cuba... 😊

u cantry take supplement.but it depends on ur body too. i took jus mamariam jarakkan makan dgn iberet, jarakkan makan dgn pengambilan susu (or calcium tablet), barula hb kembali normal n back to obimin alhamdulillah

sy pn mcm tu...makan la buah oren sunquick tu selalu..n bila nk mkn iberet tu...makan sekali dgn jus..alhamdulillah pd sy jadi..telur rebus pn rajin2 le makan..insya Allah moga naik blk hb...

Sye mkn iberet dri 10 naik ke11...pastu minum air jambu batu yg pink... alhamdulillah ok...tapi kne mkn Time Perot kosong...after 2jam bru mkn mknn lain...tu cre Syelh..

Sy mkn ubt sangobion .. hb sy drop 8.8.. n pegawai zat makanan cadangan kan sangobion utk sy.. sy mkn terus Naik 8.8 - 12.3 Selama 2 minggu.. lepas tu maintain je

Cuba makan ubat dengan air limau kasturi tanpa gula. InshaAllah naik. Banyakkan minum/makan orange. Jangan makan ubat dengan susu/caffein (teh, coffee)