Alahan mnggu ke 7

Hi mommy, alahan sprti muntah dalam 1st trimester ni boleh mnyebabkan keguguran ke x? Sy risau sebab bila muntah tu beri tekanan pada perut smpai jdi sakit, sakit kejap je lah..selera makan mmg takde..sy mkn dgn brselera bila makanan tu sy btul² mngidam..kalau makan bnda xngidam ni mmg kena paksa telan jugak untuk baby

7 Balas

1st trimester memang mcm tu sis..sy sampai muntah darah pembuluh darah dekat tengkuk sy pecah sbb kuat sngt muntah..tp xde rasa sakit pun..cuma pedih dekat dada. Dr kata okk pembuluh darah akan baik balik nnti. memang akan sakit bahagian perut sbb muntah..tp x effect baby pun. lama² okk la tu. sy masuk bulan ke 4 alahan dah berkurang. just kena kuat semangat demi anak. kalau x boleh telan sngt mknn asyik muntah pergi je drip air dekat klinik untuk tenaga. sy pun bnyk kali drip air. just enjoy ur pregnancy journey

sy pn mcm tu duluu. smpai btl2 pahit tekak ttp munth, plg truk smpai brdrhh..mgkn dh hbs isi perut tu dikluarkn 🥺🥺. dlm fasa mual truk tu sy mkn ubt Veloxin bli luar,msa ni blum ad buka buku lg.then, weeks 12 pelan2 hlgg mual tu bru blh mkn selera normal.

sy first trimester pon muntah truk..smpai xde mende nk klua..angin je klua..mse teran muntah tu sy support perut..pgg perut..mmg sakit skit la lpas muntah tu..tp lpastu dia hilang..kjap je

8mo ago

ye betul mmg kena support perut nya..muntah tpi isi kluar sikit je..lepas muntah baru rse lega

penah jgk terfikir mcm sis mse muntah teruk tu. tp lps scan sume tgk bby membesar dgn baik. Alhamdulillah. Jgn risau ye sis.

selagi awk tak ada weird discharge, awk tak perlu fikir sejauh itu. apa yg awk blh mkn, continue mcm biasa.

insyaAllah tak, fikir yg baik2 saja ya. try mkn yg masam2 utk elak muntah tu.

sy pun pernah mcmtu sis, InsyaAllah xde pape jd kat baby