Ketones Positif 3+

Mommiesss, tolong pls🥲 Result urine test hari ni, ketones positif 3+. Apa maksudnye tu ya? Bahaya tak??😭 apa kene buat ya??? Ada tak mommies penah kene juga??

Ketones Positif 3+
6 Balas

Saya haritu kena 2+ masa kat KK. KK dah bagi antibiotik. Saya makan antibiotik tu. Pastu dalam masa seminggu lepas tu, ada temujanji doktor pakar kat hospital. Macam biasa, kena cek air kencing dulu tapi masa tu dah kencing dulu sebelum jumpa doktor. 😅 Jadi, air kencing pun sikit je. Keputusannya jadi 2+ lagi. Doktor pakar tak puas hati sebab saya cakap saya dah makan antibiotik dari KK seminggu sebelum jumpa doktor. Takkan kotor lagi. Jadi, kena cek lagi sekali. Doktor pakar tu suruh betulkan cara ambil air kencing. Mungkin tu sebabnya. Caranya, lap dulu kemaluan sebelum kencing. Kemudian kencing tapi jangan ambil air kencing yang awal awal tu. Ambil dari air kencing tengah tengah. Lepas saya ikut arahan doktor tu, alhamdulillah kencing saya bersih ja. Sebenarnya sebelum ni jadi kencing kotor tu sebab tercampur sekali dengan keputihan. Tu yang jadi kencing kotor. Jadi, puan boleh cuba dulu cara macam tu. Kalau dah buat cara yang betul tapi masih kencing kotor, boleh tanya doktor bebetul camna nak rawat kencing kotor tu. Biasanya doktor akan suruh banyakkan minum air.

1y ago

Alhamdulillahhh! Moga kita terus sihat sehingga bersalin in shaa Allah! Hehe ☺️🤲🏼

sy pun hritu msa checkup 27 weeks sgkut urine and ade msalah ni , smpi 3kali buat urine test satu msa , then doc amik sample hantar makmal , tpi alhamdulillah tkde ape ape , mgkn msa mggu tu sy kurg minum air msak dan cara amik urine test tu , sis bykkan minum air msak ye lagi lagi klu nk buat urine test ni . smoga dipermudahkan sis 🥰

1y ago

Itu la . Saya pun kdg terlepas pandang bab minum air tu. Mgkin juga cara saya ambil yg xbetul. Skrg mmg husband tlong track juga intake air. Wajib 2L satu hari . Hehehe . Thank you awak!! 😍🥰 moga dipermudhkan segala urusan awak juga❤️

Kalau selalu ada ketone, maksudnya kencing kotor. Kena banyakkan minum air. Cara amik sample urine tu pun boleh mempengaruhi yg menyebabkan result boleh ada ketone. Kalau ada ketone + glucose, yg ni bahaya. Especially kalau yg ada GDM. Boleh ada risiko dpt DKA (diabetic ketoacidosis)

1y ago

Sy bila cek kat kk kalau result x cantik, biasanya nurse suruh minum air banyak lepas 30min-sejam dia suruh repeat balik. Selalunya bila repeat tu result jd ok je la

sy hritu smpai sakit dkt ari2 kena warded masok drip bru urine tu okey sbb kurang minum air punca jd mcmtu lpastu sy amalkan minum air barli ok dah .

Minum air banyak.. tngok warna kencing.. tak berwarna maksudnya bersih la tu.. senang faham..

urine ade protein ni sis.