Obimin

Mommiess. Sy baru je 5 weeks pregnant. Tp excited punya pasal, beli obimin. Lepas 2 kali mkn br google rupanya skrg kne mkn acid folic shj. Obimin kne mkn lps 3bulan. Boleh ke sy nk habiskn obimin yg dah beli ni ? Mcm mbazir pulak tak mkn.

25 Balas

Dlu masa 1st pregnancy sy mkn vitamin ala2 obimin, brand seven seas.. kndungan folic acid 0.4mg.. then sy miscarriage week 12, masa tu x smpt nk checkup sbb sy kt oversea.. ikut suka hati je mkn seven seas tu.. now preggy, bru checkup dgn doc awal2, n dia bg sy folic acid je utk 1st trimester ni n x bg ambil obimin lg.. n folic acid dia bg sy 5mg.. sy rse obimin 0.9mg je folic acid.. apa2 pun consult dgn doc psl dosage folic acid awk..

Sy baru masuk 8 minggu. Ms tahu pregnant tu doktor bg acid folic. Ms tu kandungan baru 6 minggu. Hari ni pegi bukak buku pink doktor bagi obimin. Dia suruh habiskan acid folic dan continue makan obimin.

Saya 6w bukak buku doc dah bg dah obimin. Takde masalah awak. Kalau rasa tak boleh telan, amik folic acid je dlu. Yg tu sangat penting utk perkembangan baby. Nanti bole continue dgn obimin tu. ☺️

xde mslh sis..ank2 sy smua mkn obimin je..cme nnt klu nk bkak bku pink ..misi akn amk drh n tgk result drh ..mse tu misi akn suggest ubt yg ssuai tuk mkn..

Sy 6weeks doc da bagi makan obimin . . Bergantung pada individu tu sis sbb lain org lain tahap kesihatan dia. . . Minta nasihat docter ye.

Takyah habeskan.. stop dulu.. Makan dulu acid folic sampai 3 bulan.. lepas 3 bulan makan balik obimin tu. Takde expired pon obimin tu

Sy mase 7mnggu plus bukak buku, doc dh bg obimin.. okay ja sis.. obimin tu dh lengkap smua folic acid dan vitamin b,c,iron..

Sy bukak buku masa 8 week. Doc terus bg obimin sbb kurang darah, doc ckp dlm tu dah siap ada folic acid sekali

Xde mslh pon sbnrnye..cuma ade certain org yg xboleh mkn obimin awl tkt akn muntah²..if sis ok so proceed jekla..hihi..

better confrmkan dengan doc, saya time 9week kk suruh makan obimin terus dan stop makan acid folic.