Cara BERKESAN Atasi Puting Melecet/Merekah

Hi Mommies! Pernah alami masalah puting melecet/merekah?😣 Apa yang anda lakukan untuk ELAK ia dari berlaku? Kongsikan dengan kami dan pengguna lain cara BERKESAN anda di ruangan komen, OK!😉 Pendapat anda sangat membantu buat ibu-ibu di luar sana🤗

Cara BERKESAN Atasi Puting Melecet/Merekah
25 Balas

pengalaman saya tgk gusi anak berdarah ...igt mulut dia..rupanya puting saya yang berdarah..nak bg myusu pon takut..pastu tnya pakar yang dtg rawat ,dia suruh picit susu badan kita tu,pastu sapu seluruh kawasan puting tu..mmg berkesan..kejap je dah ok..

Saya pakai cream nih. Setiap kali sblm & slps myusu saya akn letak susu dada dlu. Lps myusu sapu susu dada kemudian baru letak cream tuu. Saya gilir2 bg baby minum susu dada kiri & kanan. Skrg baby saya bru 21 hri. Mmg ambil masa sikit nk sembuh btl2.

Alami keadaan berkenaan semasa berpantang. Saya guna cocoa butter bagi mengurangkan sedikit kesakitan. Cuba oleskan susu badan tetapi ambil masa juga untuk kurang. Yang pasti tidak boleh untuk hilang serta merta kesakitan tersebut.

mula2 menyusu kan anak je.. masa baru lahir.. anak tak berapa pandai menyusu habis 1 puting tetek luka2 sakit dia jangan cakap la.. sminggu gak baru elok... lepas 2minggu baru pandai menetek baru takde luka atau melecet...

sakit mmg sakit sbb melecetkn...sabar je lh...mmg x pakai apa2 cream pun sbb bulan pertama je yg melecet....slps tu normal dah...but itu pgalaman x dilupakn bersama anakkn kn 🥰

Baby dah ada gigi baru terasa sakit. Anak dah 1 tahun 2 bulan. Terima kasih mommies beri tips sapukan susu keliling puting. Nk cuba la lepas ni 😊

Pastikan puting ibu betul2 berada dalam mulut baby dan jangan biarkan mulut baby sentiasa melekap pada puting. Petua org dulu2 oleskan air susu ibu pd puting bila melecet

Awal myusu mmg sakit.. Salah cara sama.. Luka Sikit tpi pedih.. Lpas myusu.. Sapu susu kat puting.. Cepat lega... Alhamdulillah

lekap mmg dah btol , tp skrg dah umo 8 bulan kuat main, puting tu dia gesel2 guna gusi dia, gigi x tmbuh lg.... emm pasrah jelah

4y ago

Sama.. baby bru nak masuk sbulan..tpi pandai dah tarik puting tu..luka x sembuh2..🤦🏻‍♀️

Buat masa ni baby memang lekap dengan betul, tapi sejak masuk 5bulan dia dah pndai gigit walaupun xda gigi tpi tetap sakit 😟