Bayi 2bulan lebih sukar nak menyusu dan susu sering tidak habis

Hi mommies, Nak tanya pengalaman mommies2 smua. Since saya newbie, saya sukar nak tahu permasalahan bayi saya semasa menyusu. Semasa umur dia 1bulan hingga 1bulan lebih, senang je bagi dia susu dan stp kali menyusu , memang susu akan habis. Dulu msa 1bulan dia memyusu 3oz utk setiap 2.5 jam hingga 3jam. Tapi sekarang, bila dh masuk 2bulan, sangat susah untuk bagi dia menyusu walaupun dah lebih masa.. Saya risau dia lapar atau dehydrated. Tiap kali menyusu 3oz, dia cuma dapat habis kan 2oz atau 1oz je. Lepas 3jam, langsung tak mintak susu juga. Dan tiap kali menyusu, dia asyik main dengan puting botol susu, dia tak nak hisap lepas tu merengek. Adakah maksudnya bayi saya masih kenyang? Saya dah cuba tukar puting dan botol susu juga. Tapi masih sama. Sekarang cuma ada satu je cara, saya bagi dia penat bmain smpai mengantuk, lepas tu baru bagi susu, baru susu dia habis.

2 Balas

anak sy lebih kurang gitu jgak.. tp kalo dia mnum 1oz lebih tu setiap 2 jam kire ok la.. now trick husb sy bg susu mse dia mamai tdo.. dia akan bg lebih n baby mnum abes.. biasenye waktu mlm sbb dia tdo lame.. kalo siang buat cmtu xjd sbb dia nap skjp2 je bgn

tukAr susu