Susu formula

Hello mommies Nak tanya if anak nak masuk 4 bulan,memang banyak menyusu ke? Sebab my pengasuh cakap anak sekali minum around 5 onz. When i met nurse in kk,dia kata anak da lebih minum. Nurse kata baby i should minum around 3-4 onz sahaja. So mana satu yg betul. Biasanya i akan bekalkan every hour for 3 onz only..within 8 hours..so ada 24 onz. Sometimes i bagi lebih..but still abis. Memang baby menyusu banyak ke?

1 Balas

Yeah. Mgkn betul apa yg pengasuh tu ckp. Ur baby minum FM ke BM? Yg nurse bgtahu tu itu just guideline sahaja untuk baby 4bulan. Ada baby yg mmg demand untuk susu banyak. Ada baby yg demand susu sikit. Kalau baby u minum 5onz, x de muntah susu (overfeeding), die berak n kencing okay, okay lah tu. What about at night when u with ur baby? Berapa onz die boleh habiskan at one time? Mmg ada baby menyusu banyak. I pernah jumpa baby 4 months minum 8onz at a time minum FM, mmg badan baby tu tegap lah.