onz susu 7bulan

hai mommy2, biasanya baby 7bulan minum susu berapa onz ya? anak saya masih minum 3onz, tapi saya kerap bagi la. nak terus naik ke 5/6 onz takut dia muntah pulak 😅#seriusnanya #firstmom

5 Balas

awak yg kena topup sendiri utk pastikan berapa byk baby minum. naik kan secara perlahan lahan 3oz tambah jadi 4oz. kemudian tambah lg 4oz jadi 5oz. jadi dkt situ nnt awak sendiri akan tahu baby minum byk mana. awak tak perly takut utk baby muntah. baby muntah ni kalau kita bg dia overfeeding. kalau mcm sy, anak 1st (boy) sy mmg kuat susu. baby minum susu badan yg dipam. 3m dh minum 3@4oz. 5m dah minum 5@6oz. 7m dah minum 6@7oz. mcm 2nd baby (girl) pula. skrg 6m minum dlm 4@5oz

12mo ago

ha'a yg sy perhatikan anak sy la girl. dia xmcm abg dia. abg dia kuat susu. dia kurang sikit. minum susu skrg masa 4@5oz. abg dia masa 6m dh naik 6@7oz kdg boleh p 8oz. hee

anak sye mnum 5 oz gap 3 jam... klu awak nk naikkn oz, make sure jarakkn mse mnyusu tu jgak.. contoh sblum nie 3 oz utk gap 2 jam, awak naikkan 4 oz utk gap 3 jam.. lg mudah klu anak terlepas waktu mnyusu sbb tdo.. memg knfirm bby lapar tyme tu.. so naikkn oz sikit..

Anak saya 7 bulan 3/4onz sekali minum. 4-5x sehari. Sebab dia makan breakfast, lunch, tea time & dinner.

7mth 4.5oz. sbb bby dh makan. so susu diberi lps sejam hbis mkn. 6 oz banyak sgt..ank setahun baru ok.

Anak saya 7mth masih 3oz. Paling tinggi pun 4oz. Kadan tak habis jugak 4oz tu

11mo ago

Baby boy sis.