Booster Vaccine

Hi mommies adakah yang ambil vaccine /dose penggalak covid19 semasa hamil ni ? sy dpt appointment utk 7hb feb ni .. currently 18weeks pregnant .. dah boleh ke vaccine 18weeks ? #pleaseadvice #vaccineanxiety

22 Balas

sy kalau ikut dah dapat tarikh bulan 1 hari tu.. tp sy tolak dulu.. sy xyakin.. sbb byk effect.. nk dapat ank 6 tahun baru dpt.. jadi sy buat pilihan utk tolak dulu.. lepas bersalin baru sy amik.. bila tny misi atau doc pasal booster tu.. doc bgtau boleh je amik.. sbb perubatan kan xleh nk halang.. nk tolak dulu pun boleh..pilihan masing2.. jadi sy pilih tolak.. biarlah kalau nk jadi pape pun biarla sy seorg.. xnk ank skli.. nk dpt bukan senang..

Sy dah 35w. Sy pun tolak untuk booster ni juga walaupun Kk dah minta gi cucuk. 3 tahun lebih menunggu untuk baby ni. Maka saya dan suami decide booster slps bersalin je. Cucuk dose ke-2 pun sy dah merekot mcm udang sbb kesan vaksin kuat. Ni booster ni, kami tunggu slps bersalin je nnt.

Kami nurse2 kt Sini mmg x bg ambil ambek yg booster ni lgi, dia sruh tunda smpai bersalin. Sbb ibu badan lain2, & yg booster ni bnyak effect yg Tak best.. Mcm sya vaccine 1&2 dlu pun truk kesan dia demam & bgkak muka, jd yg booster ni mmg tunda dlu

saya baru je dapat tarikh n panggilan harini, saya tolak jugak, pregnant baru 7weeks.. risau.. nanti la lps besalin lepas pantang baru ambik.. 😅 walaupun vaksin 1&2 saya xda effects langsung, tapi booster ni risau bby je,, keputusan tolak je... 😚

Hi, saya pun amik booster masa 18weeks. So far Alhamdulilah takde side effects apa apa. Cuma lenguh bahu. Dr mmg advised suruh ambil. Plus dr inform, bila org pregnant ambik booster, mmg akan kurang side effects dari org biasa. Sebab darah kita cair.

Sebelum vaksin dan pada hari saya vaksin pun saya dlm keadaan sihat dan tiada alahan kehamilan. Makan sebelum pergi ke tempat vaksin. minum air secukupnya setiap hari dan jangan buat aktiviti berat dlm tempoh seminggu selepas vaksin.

Better postpone dulu.. sy 30weeks amik booster menyesal sgt.. bby mngeras dlm perut dgn jntung bby laju.. sy pulak demam panas.. nasib skg dah sihat.. tp ikut bdn masing2 jgk kan kuat ke tdk 😅 #boosterAZ

2y ago

noted, mom sy rasa pun sy postponed dulu, takut bby kenapa²

Hai, saya dapat booster masa kandungan 16th week..alhamdullilah ok cume tempat yg kena cucuk tuh lenguh amek masa 3 hari and mengantuk yang amat! After 3 days alhamdullilah kembali mcm sedia kala.

saya ambil booster 27 @ 28 weeks hari tu, sekarang dah 31 weeks Alhamdulillah ok.. tapi saya tanya doctor dulu, dan dia kata OK boleh ambil... kena tanya doctor dulu

cancel dulu . better amik lepas bersalin je lebih bagus . sy pun counting day doc suruh lepas bersalin je . risau risiko pd bby.. kite x tahu.