TIPS BABY JAUNDICE

hello mommies2 sekalian , ada tak ssiapa yg jenis drh O+ berpengalaman baby dia kena jaundice n cara2 atasi nya saya dh bagi susu fm mix dgn susu ibu , mandi air kucai alhamdulillah turun lah jugak tapi prrnah sekali tu dia naik tinggi sgt lps tu cek lagi turun lah plk , tak larat dh nak ulang alik KK hosp .. any tips utk baby jaundice 🥹 harap ada yg sudi share tips mommies terima kasih

6 Balas

sy pun darah O and baby pun pernah kena jaundice . mula’ sy bgi try air ros xjalan , air badak pun xjalan . end up , mak mertua & kak ipar sy suh on lampu waktu tido pagi tu bukak tingkap bagi cahaya masuk kena dkt baby alhamdulillah makin lama makin turun . spnjg kena jaundice , sy xpernah pakai kan baby baju panjang / tebal . bagi pakai lengan pendek je . kalau nak slimut kan pon sy akan ttup bhgian kaki je . bangunkan setiap 1/2 jam . tp wktu baby jaundice sy kurgkan susu badan . sy akan lebihkan susu formula . alhamdulillah sminggu gitu dah boleh discharge . tapi ni cara sy la . kot’ menjadi kat awk . kita ikhtiar inshaAllah

sy darah 0+ sis..baby pun mcm sy jgk..ada bbrp cara yer..try jer manatau berkesan... 1) pg kedai herba cina, beli daun peria tu yg depa jual..rm42 jer tu..dlm tu ada 7 packet...blh mandi utk bekalan seminggu...mandikan baby yer..selawat jg.. 2) sy beli labu kundur..potong2 bbrp bhgn sekali dgn kulit..rebus...dah suam mandikan baby.. 3) daun belimbing buluh pun blh rendahkan kuning baby jg..basuh bersih2..rebus...dah suam mandikan baby...

Tipsnya mudah saja. Fokus pada penyusuan susu ibu. Melainkan awak ada masalah kesihatan yang lain yang buat awak tak mampu nak BF, it's okay. Boleh bagi FM. Jadual susu ni crucial. Kena jaga ya mommy. Susukan baby setiap 1-2 jam. Minta bantuan suami atau ahli keluarga yang lain ya.

Tips terbaik untuk jaundice susu ibu dan kalau tak cukup dan baby demand susu boleh bagi mix feeding dengan formula. Tidak perlu stress kalau susu ibu tak cukup. Lebih kerap baby poop dan urine lagi bagus.Disarankan oleh doktor

kita ikhtiar je mana yg mampu. selain drpd mix susu fm + susu badan. cuba bagi mandi air kucai, letak lendir aloe vera dkt dahi/seluruh kepala kalau dah botak. setiap kali aloe vera kering, letak lagi dan lagiii.

blood group xmain peranan jaundice. sy A+ bby prolonged jaundice juga. ulang alik, dgn czer, rumah xde lif, pantang sndri...imagine that. bby dh buat blood and urine test? usually kt situ ada jawapan.

2mo ago

Hi nk tanya sis ada buat ke blood & urine test? KLau dah buat resultnya apa sebab prolonged jaundice tu?