Kira pergerakkan

hi mommies2 baby saya siang dia tak rancak. malam dia rancak 😖 kalau baring baru lah dia dok gerak tendang2. kalau duduk saja dia tak gerak pun walaupun dah minum air sejuk, makan benda manis. macam mana ya nak buat? saya first mom, hari hari struggle dok kira pergerakkan dia. kalau baring je baru la boleh cukup 10 kick. 😂 saya rasa dia tidur siang, malam berjaga lah 🤕 ada tak yg macam saya?

4 Balas

Normal. O&G i cakap baby ni ada time dia active and time tak active. Kalau time duduk tak gerak cuba baring mengiring kiri and kanan sebab blood flow tu lagi smooth dari duduk. Sbb tu tido malam masa 3rd trimester digalakkan mengiring sebab nak make sure baby grow and dapat blood supply secukupnya ☺️

Sama lah sampai saya g scan sbb risau. Scan plak masa tgah hari nampak dia dok menguap 🤣 alahai. Dok suruh tepuk and picit perut kuat sikit. Bg goyang2. Tp kadang xjalan gak. Dia xkick cuma rasa bergerak je. Huhu. Boleh lah asalkan bergerak.

Sama lah saya sampai ke hospital sebab risau, rupanya dia gerak saja 😂 maybe lapisan perut tebal tapi bila malam Allah 😂 its normal

memang siang tak banyak tendang ke?

12mo ago

oh normal tu. kalau kita buat kerja memang susah nak rasa baby tendang. dia ada je tendang sebenarnya tapi tak perasan sangat. lagipun memang kalau kita rest baby more active.