Tanda hamil anak perempuan

Mommies yang have experience in this matter, macam mana you tahu kandungan itu anak perempuan atau lelaki sebelum scan gender? Ada ciri-ciri yang boleh dipertimbangkan ke?

17 Balas

Saya ikut naluri hati je . 1st pregnant naluri saya cakap boy , siap dapat mimpi nama baby boy . Prgi buat detail scan , doktor cakap boy , keluar pun boy ... 2nd pregnant ni pun ikut naluri . Awal awal dapat tahu pregnant , saya bagitau mak , mak saya terus cakap nanti baby nak letak nama "zahra" padahal masa tu baru je tahu pregnant . Buat detail scan , doktor cakap baby girl . Kita tengok lah bulan feb nanti bersalin betul ke tidak scan tu🫢

1y ago

Betul sis . Masa pregnant no2 ni , kakak saya siap cakap mesti lelaki jugak sebab muka saya takde seri . Lepastu kakak siap cakap confirm lelaki sebab keadaan pregnant sama macam sulung ... saya cakap lah tak kalini perempuan sebab naluri cakap perempuan ... bila buat detail scan tu , saja lah suruh dia teka . Pastu dia cakap agak dah mesti lelaki sebab saya tak excited pun , saya tak cakap banyak terus tunjuk gambar scan dekat situ terang terang tulis girl🫢🫢Scan 28w pun girl .

mitos. hanya dengan scan je boleh menentukan jantina baby awak. nak lebih tepat buat details scan. saya both pregnancy xde beza. xde alahan, perut bulat, xde tanda garis hitam dkt perut, saya xde specific nk mkn masam saja or manis saja. bab bersiap sy bersiap sama je. mcm sblom pregnant. 1st baby - scan baby boy, keluar baby boy. 2nd baby - due bulan 1 nnt - scan biasa 4x gugurl, details scan pon gugurl.

Hmmm bagi saya la, no 1 & 2 sy anak lelaki so mmg semua cakap sy pregnant anak pompuan sbb skin cantik and all. Then masa pregnant anak ketiga saya rasa lain mcm, gut feeling mcm ni anak perempuan and very strong pulak tu. Physically sama je, since anak first dua2 lelaki org cakap ni pun lelaki 😂. Alhamdulillah mmg lahir perempuan. I just had the feeling its Girl . Thats all dont believe all the old wives tale…

takda awak. kalau nak tahu gender memang kena pergi buat detail scan kat klinik swasta. memula saya macam nak percaya dengan "ciri-ciri mengandung anak lelaki/perempuan" tu semua tapi bila dah scan, ciri-ciri tu semuanya tak tepat pun dengan fizikal saya tu. so better sis pergi scan je kalau nak tahu 😊

1y ago

Setuju. Itu mitos.

Mitos buang masa je fikir.. Scan je senang.. Semalam sy naik grab pergi kk. Ada la driver India ni die percaya anak perempuan sbb perut bulat.. Dalam hati sy kata mitos je.. Tp dah scan byk kali memang baby girl. Kebetulan pakcik tu teka betol

saya baru lepas bersalin 5/11 baru baru ni. scan tiap kali checkup boy, sekali keluar nohhh girl terkejut saya tau siap tanya confirm ke anak saya sebab confuse 🤣 nasib baju baby boy beli tak banyak hahaha

pgalaman sy la kn mse prgnentkn bby girl sy ske mkn bnde yg mnis² je, ary² mkn mnis. mse prgnentkn bby boy plak husband ske mkn seafood sy plak ble mkn mnis rse pahit je tekak

1y ago

Sama macam sepupu saya.. dia mengandung baby girl suka makan makanan manis. Saya pula tengah mengandung baby boy lebih suka yg pedas dan bukan manis.

macam pengalamn sy..sy g scan baru tau sy hamil anak perempuan😅✌🏻 mcm ttg kata tgk perut tw bby lelaki atau pmpn tu..sbnrnya mitos.semata mata...better g scan ..

tanda ni berbeza pd tiap org. so nak make sure gender ni mmg kena scan saja lah. selain dari tu blh dikatakan mitos.

Sis kna scan la heheh..tp pengalaman sy,msa pregnant ank ketiga girl,,ayam sy tolak,sy kurang dengan daging2,,lebih kpd buah dn sayuran