My baby is underweight

Hi mommies just wanna ask mcm mana nak naikkan berat badan baby? My baby now 6m+ the weight only 6.4kg, previous month 6.1kg. Tkbnyak naik. So my baby now in the middle of border line to yellow line ? dia fully bf but i want give formula milk too.Just want to know how can i mix the fm with breast milk?

12 Balas

Exactly like my baby! She was 5.4kg when shes 5months old, masuk 6months old 5.6kg only 😅fully breastfeed. But now starting on solids. Shud be ok. As long as baby's active, poo2 and pee2 enough, whatever they weigh doesn't really matter 😊

Bila baby makin aktif, memang berat badan naik sikit2 ja.jangan risau, normal 😀 mcm anak saya juga.y penting nurse kata, naik berat bdannya walaupon sikit. Bagi saya, teruskan saja dengan bf, susu ibu susu terbaik utk bayi😊😊😊

klau nk bg tmbh berat, bole bwak jmpa doktor minta suggestion or can try cari susu utk tmbh berat bdan.. N baby 6 bln dh bole mula mkan.. U worried ank u berat underweight. I pulak ank i 4 month n berat 8kg..

5y ago

Tulaa..cuma sekarang ni since i puasa..dia pon mcm kurang minum...tp klau i xpuasa dia mmg minum byk..kadang tu time puasa dia nk minum tp susu kurang sbb kita xmkn kn..jadi i perasaan dia mcm xpuas..kjp² cari pulaa..sy mcm lps sahur susu mesti byk dn mmg kna bgi minum tp klu dia xminum so bila dh perah susu automatil kurang klau bby i minum susu akn dtg byk lagi..kdg xnk perah tp sy la yg skit sbb bengkak nk tggu dia minum ntah kul brpa...tp klau dh nk minum konfem byk..

Usually I will mix bf milk together with baby rice/cereal especially during night feeds or the last bottle before tido. Biar kenyang :)

its normal sis jgn risau bby saya pon sama masok 6 mnt + berat naik sikit2 je.. yg pnting bby activ and mnyusu dgn baik ❤

Ohhh, you make me nervous... my baby is 5months old & weighted 5.7kg.. why I am not worry? heheee 😁 #badParenting.

5y ago

Tu lah kan... as long as baby is healthy. Mak mertua dah suruh start solid food dah! Tapi saja la nak tunggu 6 bulan baru start. Hihihi 😁

Bagi makan nestum sis,campur dgn susu..dah 6month,boleh bagi makan puri buah dah..

Wahai ibu. 6bulan dah boleh bagi makan. Misi tak bagitau ke?

6 bulan baby dah boleh mkn... Maybe dgn bagi makan berat boleh naik

5y ago

Mungkin boleh tukar susu formula lain...

6months dah boleh start solid food kan mummy.. 😁