Cirit,muntah, tonsil bengkak

Hello mommies!! Tolong jawap mommies saya ibu muda yang sangat sayangkan anak.. Anak sy 1y3m. Semalam muntah 3 kali, Harini pun 3 kali. Cirit birit banyak kali dalam kuantiti banyak setiap cirit. Lepas minum susu cirit. Tengah hari tadi ada pergi klinik dan doc bgtahu tonsil bengkak merah tapi takde nanah jadi antibiotik tak bagi dulu. Doc bagi ubat demam dan ORS. Tapi saya nak tanya, macam mana nak anak kekal hydrated? Saya dah bagi air garam setiap kali cirit cukup ke 6ml lepas cirit. Saya bagi smecta juga campur dalam susu baru sekali buat smecta ni. Petua sembuhkan tonsil lebih cepat...

2 Balas

Anak saya pernah jadi macam ni, dapat ubat yang sama. In less than 12 hours, 9x muntah. Refer paed, beliau bagi masa within 10 hours. Kalau masih cirit birit, terus refer hospital. Alhamdulillah within that time anak saya dah okay. Anak awak minum susu apa? Kalau susu formula boleh jadi susu tu penyebab cirit birit. Semak juga cara basuhan botol. Macam anak saya minum EBM, paed advice sterilize semua feeding tools (pump, bottles), toys on that incident day. Untuk tonsil tu bagi makanan sejuk. Saya praktis untuk anak 2 years of no sugar/salt, jadi saya buatkan - Homemade fruit ice cream - Chill yogurt+fruits+oats - Chill yogurt+fruits - Finger cut of chilled veges/fruits Harap membantu🌹Kalau pergi klinik, anak tak okay juga, jangan teragak-agak untuk pergi hospital ya. Semoga anak cepat sembuh.

3mo ago

baiknya akk bg pndapat untuk sy🥰 alhamdullilah kak sy dah bt dan skg dah sihat 😊 trima kasih byk akk 🥰

bg eskrim vanilla..bancuh susu sejuk or bg mknn y sejuk2..beli spray ulser bb n kerap mandi