Baby 4 bulan cirit

Anak sy dah lebih 2 miggu cirit . Minum susu je cirit . Cmpur . Bf dan fm( dupro) . Minum susu bdn cirit walaupun direct . Minum susu tepung cirit jgk . Spnjg dia minum dupro , njis ok . Tak pernah smbelit / cirit . Lepas dia cucuk 4 bulan . Demam shri , lepastu trus cirit smpai skrg . Dah pergi klinik (dpt ors) tak ok . Pergi hosp . Doc suruh try bg smecta . Pun tak ok . Sy ada tanya doc hosp . Kne tukar susu ke . Dia ckp tak payah kalau mmg dri awal dia minum tu ok . So ok jee . Anak sy aktif jee tkde meragam pape . Cuma dia cirit jee tiap kli myusu . Sy tak thu nk buat apa dah utk stopkan cirit ..shri 7 8 kli berakk cirit . Kesian dia . Sy ada bertanya pakar kanak kanak jgk pasal cirit . Tp dia kata kalau bby ok jee tkpe . Jgn dia lembik .tknk nyusu bagai bru bwk ke hosp . Tp sy ni risau sbb tak pernah2 dia cmni . #firstmom #pleasehelp

24 Balas

Baby saya pulak dah dua kali kna cirit birit. Pengalaman sy mglami anak cirit.. MMG lama sikit nak baik.. yg pertama pergi klinik swasta, doktor ckp jgkitan virus.. kena tukar susu lain buat smntara waktu.. Sbb susu Dutch baby yg dia minum tu susu lembu ada laktosa doktor kata.. dalam 2 minggu gak lah, lama betul cirit.. kesian dia.. asyik tukar pampers je, pastu ngis.. smpai tidur pun cirit.. doktor bagi ubat probiotik, hidrasi, ubt skit prut, dan antibiotik tahan skit.. bagi ubat ikut time doktor suruh dan Sy bagi susu lactogen doktor sarankan.. MMG cirit tpi tetap Sy bagi jgk.. LPS tu baru baik, tukar susu Dutch baby tu balik.. Kali kedua ni kena lagi.. sy X pasti lah tiba tukar bulan nk masuk 1 tahun 5. Dia cirit.. pastu samalah berlaku n skrg minum susu dugro merah soya.. Sy X try lactogen.. Sy try Dugro merah soya tanpa laktosa.. Sy try susu Dutch baby slps baik cirit (minum susu Dugro merah tu) slma cirit tu.. LPs tu Sy nk try susu semula dia n then berak cair terus LPS minum susu tu.. pelik.. Sy rasa dia alahan susu lembu? skrg dia masih minum susu Dugro merah soya, nk tukar jadi takut.. kesian kat anak.. ada sesiapa pglmn MCM Sy? #taktahunktukarsusulainketak?

5mo ago

ye . doc ckp kat sy mmg lmbt baik cirit . tp kalau dia nyusu smua ok . aktif mcm biasa tak perlu risau . stakat ni dia pernah ngis Bila.cirit . dia siap gelak gelak lg . tp kita ni risau . asyik tukar pampers je.. dia takkn cirit bila tido je. bngun ..minum susu mesti trus cirit .

Macam anak saya, dia tiba2 demam malam tu, lepas tu cirit2, demam panas, saya jerlum, esok tu saya bawa dia ke klinik luar, so doc bagi antibiotik,ubat demam dengan air garam, lps mkn ubat, anak saya muntah, penuh baju, so susu mcm biasa, sebab dia tak meragam apa, anak saya fully fm dupro dri newborn, tapi perasan bila susu je kluar macam susu berketul2, mcm tak de kurang walau dh makan ubat, demam je kebah, lps tu decide dgn hsbnd kata nk g klinik lain, n trus tukar susu dupro soy, doc bagi ubat antibiotik, ank saya makan okey, tapi susu dupro soy dia mcm tak lalu, minum2 jgk, lst2 decide dgn hsbd tukar similac, kurang dah cirit, tidak sehari dekat 12x tukar pampers, kesian, lps tu makan similac kira satu tin kecil,satu tin besar, najis warna hijau n mcm nk sembelit, n skrg saya tukar susu lama balik, dupro, berak okey, cantikk

sama baby sy pernah cirit juga masa 5 bulan smpi dua minggu lebih. pegi klinik hospital pastu klinik balik doc suma ckp baby okay. try pki susu lactose free similac tp takde apa2 effect. last2 sy tukar susu frisolac comfort yg rumusan khas kaler hijau tu baru dia beransur okay. after dia dah fully baik apa semua try pki susu asal dia semula dah ok balik

Anak saya pon gitu bagi susu dupro tuh mula dia okay je pastu nurse suggest suruh minum susu soya atau bukan susu lembu so saya try susu dupro soy kotak warna merah tuh sampai sekarang masih bagi lagi pastu pernah try bagi selang seli masih cirit cakp dengan nurse dia kata tak pe terus kan sampai dia 7/8 bulan .

5mo ago

minum susu dupro soy tu berat anak naik okay tak ?? ada yg kata berat anak tak naik mnum susu dupro soy tu

Anak saya 1 tahun 4 bulan cirit jugak. 5-6 hari berak cirit. Mcm mcm cuba untuk stopkn cirit tp perasan lepas minum susu mesti terus berak. Dia minum dutch baby 123. Now Alhamdulillah dh okay sebab saya cuba kurangkan skop susu. Contoh 5oz air 3 skop susu. Sebab mungkin dia terlebih lactosa.

Anak saya minum dupro mula² je okay. Pastu cirit 2 minggu. Saya terus tukar susu Dutch Baby (tanpa consultation doctor). Dia okay, tak lemah, lesu. Cuma saya je terlebih risau. Tapi Alhamdulillah okay sampai sekarang lepas tukar susu. Baby saya bf + fm.

5mo ago

Haah masih cirit jugak..

ibu pun kena jaga makan jgk kalau BF, jggn mkn benda2 yg pedas dan masam2 sgt, effect pd susu badan kita, kalau FM kena try stop dulu, focus BF saja, tgk mcm mana reaksi anak, kalau Puan ada ambl supplement ape2 yg ada lactzative effect better stop

5mo ago

sy tkde mkn benda masam atau pedas . sbb skrg mmg tleh mkn pedas lngsung . supplements tkde amik . tp sy ada try bg bf je dia still cirit jgk 😭

Hari tu baby saya pun. Dlm 2 weeks cirit. Tp dia aktif, kuat susu & makan. Kami bagi ors. Lepas tu selepas 2 weeks bawa jumpa dr. Dr bagi ubat cirit sbb suspected rotavirus. Tapi tak jugak. Tukar susu lactose free terus okay. Alhamdulillah

5mo ago

Sama, kena tukar susu lactose free. Susu ibu pun dia masih cirit. Tukar susu lactose free terus okay. Doktor kata sebab ada infection dekat usus, lactose mengganggu proses baik pulih usus tu. Kena minum lactose free sampai umur 8 bulan

Sama mcm anak saya la..sampai la masih cirit, tp xbyk la, awai tu 8,9 kali.. Ni dh masuk 6 hari.. Tp makin kurang dh berak tu.. Hari ni baru 4kali..minum susu dupro... Sebelum ni OK ja.. Baby Aktif minum susu mcm biasa...

5mo ago

sama laa . skrg dia mcm kurang skit berak . ritu berak air jee . skrg ada isi skit . hrp cepat laa sembuh .

kak, cairkan bancuhan susu tu. anak sy kena semasa dia 7 bulan. 3 minggu ceriberi. Tp aktif ok je. Last2 mak suggest kami buat 2 ounce air: 1 scoop susu. alhamdulillah smpai skrg 1.4 thn steady. susu similac. cuba lah.

5mo ago

susu sama juga tukar sukatan ja. susu lain try dia xsuka, xsedap agaknya