Mual Sepanjang masa

Hi mommies , sy baru masuk 6 minggu 5 hari saya rasa mual sepanjang masa tak kira la lepas makan ka sebelum makan mual ja .. berdiri and baring pun rasa pening . You guys ada yang mcm tuh x

18 Balas

Sama. Saya start minggu ke 8 sampai sekarang nak dekat minggu ke 13 pun still pening, mual & muntah. Hidung pula sensitif sangat rasa macam semua benda disekeliling meloyakan bila bau. Makan kurang selera tapi paksa juga makan takut nanti efek pada baby atau kita jadi lemah sangat. Masak pun tak boleh. Yang tau nak baring ja. Itupun kadang tak selesa sebab still rasa pening & nak muntah. Mujur husband faham. Wife dia hari hari tanya apa ja asyik cakap taknak. Nak muntah ja jawab 😂. Apapun kena tabah. Perjuangan untuk bergelar ibu kan. InsyaAllah orang cakap nanti akan hilang la rasa tu semua.

saya sampai skrg 10w mabuk kayangan, dapur memang tak masuk langsung. husb masak terpaksa lari masuk bilik buka pewangi kalau tidak rasa loya dengan pening2, yoko2 tak boleh pisah. cuma rasa syukur tak muntah. dia just rasa loya sebu perut Dan pening. makan onz ja. lepas makan ja start balik loya lidah rasa tawar Dan payau. nak benda2 masam aja. tapi pening tak boleh bawa bincang 😥

2y ago

sama saya hidu apa apa mama saya masak pun rasa pening , even makan favourite food pun masi juga mual ya allahhh

sama msuk 7 mggu ada alahan..bau org tumis bwg xleh, bau kunyit xleh..smpai suami nk goreng ayam pn xleh nnti trus muntah..tips sy..hiris lemon nipis2 pastu letak dlm air suam..pstu minum.. insyaallah rasa lega sikit..jgn perah lemon tuu nnti x psl2 gastrik sbb perut kita kosong, asyik muntah kn..sy mmg spnjg alahan tuu jelaa yg bg rasa lega sikit..

2y ago

😭😭😭 nnt saya cuba cari lemon

itu normal mommies .. sy sekarang da 24 weeks .. tp still mual n loya bile tumis bawang dan bau goreng² mcm ikan atau ayam ... paling teruk nasi goreng lgsg x boleh masok n tak boleh bau .. walaupon bau tu jauh da mual .. syukurnya sy x ada muntah² ... jgn rasa trbeban yea mommies .. take enjoy n happy .. paling pntg think positif ...

2y ago

Thank you mommies ❤️

Kalau dlu, sy nak hilangkan rasa perut kosong, nasi lemak je yg boleh buat sy kenyang. Yg lain2 smua akan buat pening n mual maybe sbb tak btul2 kenyang smpai angin naik kepala. Utk elak mual, sy juga kerap minum air fresh oren. Mmg sgt2 membantu. Hope this tips helps.

Saya start masuk 8 weeks smpailah 15 weeks alahan muntah tu kerap sngt, angin nak kluar dari badan pon sekli kluar muntah. Lepastu masuk je 16 weeks alhamdulillah alahan dah hilang. Jgn risau sis tak lama lagi hilang la tu. Pling kurang pon 4 bulan dah hilang🤲🏻❤️

2y ago

thank you sis ❤️

sama! 😩 saya rasa mual and muntah before or after eat. susah nk pilih mknan apa nak makan. confirm muntah balikk. selera mkn jadi hilang. tak tau smpai bila agaknya ni 😢😢 hrp xbeterusan smpai ke 2nd trimester..

2y ago

😭😭😭

Saya mcm ni 😵‍💫. Kdg2 baru lps mkn terus muntah xkira siang mlm. Pening kepala 1 hari siang mlm. Mual xsemua mknn boleh telan. Sy dah 9 weeks. Start 6 weeks alahan smpai skrg ada lg.

2y ago

hah kan nak cari buah jambu la ni hehe

yah me too. minum air pun still pening. nasib baik husb n org sekeliling fhm. bagi ruang utk kita rehat. baring n rehat. jgn peduli kata hati untuk melangsaikan tugas. 😂

2y ago

yahh 😆 dengan duduk loya baring pun loya cuci kain pun susah rasanya kan sis

bila mual, saya makan buah2 mcm Pisang Dan dragonfruit. kemudian, makan biscuit yg masin2. and try minum peppermint or ginger tea. semoga membantu