pergerakan baby

Hi mommies. Sy baru 19 weeks. Tp dah start rasa baby kick. Baby kick soft je. Rasa mcm ade bnda yg tolak tapak tangan ble sy @ hubby usap perut. Bkn rasa mcm bahagian rahim berdenyut². Btl ke yg sy rasa tu baby kick atau just perasaan sy je? Sbb sy ade baca articles yg mengatakan baby start kick from 18-20 weeks. Tp ramai yg bg feedback tu sbnrnye bkn baby kick, tu just heartbeat baby. ?

1 Balas

Saya tak pasti lah yg awak rasa tu baby kick atau tak, cuma boleh confirm kan yg baby boleh kick awal. Saya dapat rasa start minggu 14, masa minggu 13 ada rasa sikit, tapi masa tu tak confirm baby lagi, bila minggu 14 baru tau oohh baby rupanya yg sebelum ni rasa. Lagi 1 nak add, kita tak boleh rasa heartbeat baby pun.. Cuma boleh dengar kalau guna doppler.. Bila baby besar nanti awak boleh rasa baby sedu dalam perut, ramai ingat ni heartbeat baby, tapi baby sedu sebenarnya.

3y ago

Baby sedu dlm perut tu selalunya acap kali atau sekali sekala je?