Buasir?

Hi mommies. Sy baru 17wk pregnant. Pertama kali harini sy buang air besar, tiba2 ada darah. Sy periksa lagi dgn keadaan panik, darah tu bukan keluar dari kemaluan sy. Malah di pantyliner pun tak ada spotting. Dh selesai buang air besar, darah takda lagi keluar. Clean jer. #seriusnanya Selama ni sy buang air besar, xpernah juga sampai berdarah. Ada sesiapa tak yg pernah mengalami perkara yg sama? Adakah cenderung utk buasir ketika trimester kedua? #firstmom #pleasehelp #bantusharing

6 Balas

sama mcm saya..sepjg tri pertama,selalu berak berdarah.,sampai sy pegi kk, doc ckp biasa sbb tekanan pada saraf katanya..pastu sy pegi klinik swasta,.doc cek mybe buasir didalam..doc cuma bg ubat cair najis..sy byk minum susu dan yogurt , okey sikit dh x sembelit n berdarah.. skrg dh tri 2 ,xde lg berdarah ...tp still berjaga² ..jgn meneran masa nk membuang tue..org kta kalau rajin meneran itu yg buasir terkeluar.

pernah jadi sis..saya warded 6 hari sbb xtau punca darah keluar dr mane,ingatkan bleeding..rupenye internal buasir..doc ckp mmg ibu mngandung berisiko kene buasir..duduk lama atau angkat barang berat pon boleh jd punca buasir..Alhamdulillah doc bg ubat kecutkan buasir n doc suruh minum air putih byk untuk lembutkan najis..doc ckp bile ade tekanan atau sembelit akan berlaku buasir..

pernah kena sis tapi selepas bersalin mungkin ketika saya meneran keluar skli dengan najis sakit tu memang x boleh bawak bincang Sebb susah nak duduk buasir tu besar.banyak ubat pakai tapi x jalan jugak.mak saya suruh cuba majakani yg dah diasah ditapak lesung je Alhamdulillah menjadi buasir makin kecut.tapi memang kena lebih minum air masak supaya najis jadi lembut.

masa mngndung sy prnah 2 3 kali berak kluar darah... sebb buasir... sy bnykkan mnum air masak, bnykkan makan sayur dan cuba makan buah mandarin... tapi alhamdulillah sy brsalin xkluar isi buasir

sy msuk trim3 bru kne buasir.. da la dgn prut bsar x selesa da rasa.. kne rajin2 tolak msuk dlm.. risau time bersalin nnt je, tkut mkin terkeluar jee..

mungkin buasir ubah diet, jaga pola buangan air besar (elak sembelit etc). Boleb buat sitz bath utk kecutkan buasir.