Selsema dan batuk

Hi mommies smua nak tnya ni , saya ni hidung dah tersumbat agak lama dh bermnggu mnggu . Sampai skrg sya tak boleh bau apa apa sbb trsumbat teruk . Hidung asyik berhingus ja . Dan selalu bersin stiap masa . Batuk pun ada . Klau batuk teruk mesti auto nak termuntah 🥲 saya dah letih la mcm ni ada tips tak ? Atau ubat yg boleh sya dptkan kat farmasi ka? Atau biarkan nnti akan hilang ? Sya prnah tnya kat misi kk dia ckp normal ja tapi ni dh lama and sya tak selesa sgt nk buat kja atau tido sbb mnganggu sgt . Sya pun ada sinus sma 😭

4 Balas

batuk boleh mntk ubat batuk dkt doctor. ckp je batuk teruk. nnti doctor bgi. sinus tu kena rajin bersih kan rumah and bilik. rajin tukar cadar n sarung bantal. sbb org sinus alah dgn debu2 halus. kalau ade bajet lebih, boleh beli penapis udara. sbb function dia utk sedut semua debu2 halus and kasar dkt rumah kite. sye sinus, sejak pakai penapis udara hilang terus. kalau x pagi2 mesti sneezing teruk.

2y ago

Hritu dh mkn ubat batuk , so batuk dh tak truk cuba selsema ja tak hlg lama2 batuk pun dtg balik😢

Untuk selseme yg preggy sy tau bole mkn clarityne jer. Jgn ambil brand lain ye klau stock clarityne takde. Untk nasal spray sy tak sure bole ke tak utk preggy. Tp dlm ade steroid, tak bole kerap pkai sbb antibody ank bole lemah after lahir and mudah kene alahan.

boleh dapatkan konsyltasu doktor dahulu. ubat batuk tak boleh makan sembarangan,Ada Jeni's yg tak boleh makan masa pregnant. hidung tersumvat boleh try nasal spray. apa² jgn Lupe dapatkan konsyltasu doktor😚

2y ago

Hritu da prnah jmpa dr dr pun bg ubat batuk bena tu . Batuk dh kurang tapi hidung tersumbat masih tak jdi apa 😭 lama2 batuk dtg balik . Nasal spray tu bleh pkai ka sya ada beli dlu kat frmasi sblum pregnant . Lepas dh pregnant tak berani pakai☹️

Buat covid test, pastu pi jumpa dr. Get proper treatment

2y ago

Covid alhamdulillah negatif . Btw tq sis