Cara nak hilangkan kuning baby

Hi mommies smua. Nak tanya mcm mana nak hilangkan kuning baby sbb dah 3 kali check up d klinik kuning terus naik. Risau tgk keadaan bby. #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #1stimemom

13 Balas

Kerapkan menyusu baby. Tak kira la bf ke fm. Kalau bf, boleh kerapkan menyusukan baby setiap 2jam. Baby kuning biasanya memang dia akan mengantok nak tido je. Kadang2 jadi tak nak menyusu. Kena kejutkan jugak bagi susu. Bila dia kerap menyusu, dia akan kerap berak, jadi kuning akan cepat menurun. Anak sy dulu sy tak ada bagi apa2 selain fully bf je. Alhamdulillah kuning mendadak turun dlm tempoh 3 hari sampai doc ingatkan sy ada bagi susu kambing ke apa2 ke kat anak sy sebab kuning cepat sangat turun. Nurse baby sy dulu pun ada pesan kalau anak kena kuning, mak yg bf kena elakkan mkn makanan berempah termasuk kunyit.

Betul tu cakap ibu cik ayyie dgn ibu iylia. Baby saya kene prolonged jaundice. Punca baby saya prolonged jaundice is breastmilk jaundice. Boleh google utk explanantion. Saya full bf je anak saya tak kasi apa apa selain susu ibu. Kalau blh jangan la kasi apa apa selain susu utk turunkan kuning anak merepek je semua tu. Maaf tapi saya mmg bukan traditional practitioners la. Saya lebih percayakan nasihat doctor. Tapi mak saya ada jugak la mandikan anak dgn daun kucai la asam jawa la apa la. Saya ikutkan je sbb luaran baby saya ok. Ada yang bagi petua suruh kasi baby susu kambing la suruh topap fm la. Saya tak ikut pun.

baby sy pun lambat turun kuning sb sy darah O tambahan pulak ank sy ada G6PD lagi susah nak turun ada sampai 1 hari sampai 287 dia punya kuning n masuk wad.. alhamdulillah start hari ke-8 kuning dh turun.. hari ke-15 baru doktor discharge kuninh ank.. petua dia bg anak susu kita je setiap 2 jam lagi byk dia berak lg cpt kuning turun, lg satu letak ank kt tempat yg cerah jgn bg tido dalam gelap ni nurse yg pesan.. tp jgn jemur ank dekat matahari.. insyaallah turun kuningnya

biasa kuning lambat turun sama ada ibu darah O atau breast milk jaundice.. kebiasaannya kuning xtinggi cuma lambat turun.. Cara nk turunkan kuning cuma kerap susukan baby je, setiap sejam or 2jam sekali.. baby akan kerap kencing & berak.. elak jamu2 or makanan panas mcm halia lada hitam smpai kuning baby btol2 hilang..

kerapkan menyusu bayi. sy haritu setiap sejam bagi susu. kalau susu bdn sikit boleh bagi susu formula. ikut saranan doctor. jgn makan makanan yng ada kunyit, lada hitam. tu nurse pesan pda sy lah. sbb sy baru je bersalin. msih dlm pantang lagi. Alhamdulillah lepas 5 hr kuning turun. kerapkan menyusu.

betul ckp cik ayyie... bagi byk susu bdan je puan kalau dia xnk bgun mmg kena kejut kan sbb dia nk tidur je.. masa anak sy kena, nak cpt turun sy minum susu kambing dan kunyit, bawang putih, halia,lada hitam rempah2 smua tu elak kan dulu doktor ckp... alhamdulillah cpt turun nya

kerapkan menyusu..bia bby kerap buang najis @ kencing.. kejutkan bby jgn bg tido bnyk.. lg cepat kuning bby naik.. semoga bby sis sihat sentiasa..

Boleh ikhtiar dgn balm tasneem naturel. Ibu boleh google byk testimoni bagus yg guna balm tasneem. Selamat utk baby & essential oil based 👍🏻

3y ago

maaf, saya cuma tak faham mcm mana balm yg sapu kt luar boleh turunkan kuning ya? mcm tak ada kaitan je. bukan kecam, ni cuma kefahaman saya.

bykkan menyusu badan. utk ibu, elakkan dulu makan bersifat panas mcm halia, lada hitam

Tips *Bagi susu badan selang 2 jam *Mandi herba cina (ni ikut cara makmertua saya)