Perancang Keluarga Dan Minta Nasihat

Hi mommies smua, i dah 3 bln melahirkan baby. Habis jer pantang 44 hari tu i trus dtg period. Skrg dah 2x period lepas melahirkan. Husband i jauh kami LDR. So another 2 weeks dia dah awal2 siap ckp dia nak bersama coz dah lama x bersama sejak i pregnant 4bln lagi. I okey jer lagi pun i rindu gak nak bersama, tipu lah kan x de nafsu yg gharah gitu sbb dah lama x bersama lagi pun time husband i dtg dah 100 ari pantang bersama. So yg i bingung skrg memandang kan i subur coz dah 2x period lepas pantang, i takut sikit nak bersama di sebabkan takut terlanjur lagi. I mmg x plan nak ambil apa2 pil perangcang or implanon coz mcm seram jer baca pasal kburukkan dia bila ambil sumer tu. I plan nak pakai natural jer buang luar coz pilihan i only condom, postinor, and period tracker. Tu jer. Ada tak mommies pernah mengalami situasi yg sama. Condom mcm x sedap jer pakai lagi2 lama dah x sama mmg lah nak rasa yg ori. ??(sorry mengarut sikit sini). Tolong advise. ??Tq mommies..

1 Balas

Mmglah ad side effect sis. Xpkai prncang pn ad side effect contoh mrancang sndri side effectnya probability utk mgndung adlah 50%. Klau guna perancang probability ni boleh trun smpai tggal 20% ke bawah. Cuba dlu. Contoh pil. Klau xsrasi bolei stop. Prostinor tu ad limit 4bji ja sbulan. Sbb dia bukan pil prncang tp more to emergncy pill bila trbuang dlm. Klau xnk ggu hormon bdan. Guna iud. Alat tu xpkai ubat hormon lgsung . Nk try implan? Try depo dlu sbb ubat dia sama. Klau serasi depo serasi la implan. Sy guna depo. Bolei bca kt wall post sy ttg pglman sy. 😊 klau pd sy side effect yg xmmudaratkan sy mnyusu ank dan xggu hal harian sy. Ok ja. Cth skrg rmbut ggur skit tu biasalah. Dri ank dara rmbut ggur. Jrawat naik skit2 . Jp ad jp xd lpas ccuk depo. Lg ok dri mgndung lg.. 😅sbb blum ready. Sy even ccuk depo pn buang luar. Double protection gitu. 🤭