BERAPE HARI DALAM HOSP?

Hi mommies.. Slalunye lpas bersalin bape hari kite kne dduk hosp? Coz Nk stanby stuff kt sane nanti ? thanks in advance !

24 Balas

Sy bsalin normal. Tghri dtg check in sbb da trun tanda, bsalin plak nk dkt mghrib hr yg sama. Kalau esok paginya doc cek ibu ngan baby semua ok trus bole keluar da. Janji blood pressure ibu ok dan xdemam, baby pun da kencing berak mmg dia xtahan wad lagi..maklumla beranak kat hosp kerajaan, ramai lg yg menunggu nk masuk wad..

5y ago

Oh.. Ok..noted.. Thanks sis 😉

Kalau kena tahan awal untuk induce mungkin ambil masa 3,4 ke 5 hari. So jgn lupa bw pad byk sikit. Dulu sy x tau, sy ingat pad guna lepas bersalin je rupa2nya before brsalin pun darah dah keluar sikit jadi perlu pakai pad.

5y ago

Yep. Bw je sebungkus, apa2 nanti senang.

Kalau bersalin normal ,pg besalin esok ptg boleh keluar dah.pastikan mak,baby dah buang air kecil & besar... Mak air kecil je pun dah blh blk. Klu czer..stay 3 Hari kat hospital kata member.

5y ago

Ok baik.. Tme ksh sis.. Noted 👌

Biasenye dia akn check dlu, ibu stabil & ank da berak kencing..klu kedua2nya(ank&ibu) xde masalah jap je dia bg kluar.klu bsalin mlm esoknye da boleh kluar..klu pg..ptg da bleh kluar..

Sy cz ank pertama 4 hari... Anak no 2 dgn 3.. pg bersalin petang pukul 5 balik dh... klu sis bersalin nnti baby berak jgn buang cepat.. tunjuk nurse dulu..sbb dia org nk tgk.

5y ago

Ok.. Baik mmy 😉

Sy ank no1,hampir sbln stgh sbb baby prem duk kt nicu..yg ke2 masuk hosp tgh,esok blh blk..yg ke3 dlm 5 hr sbb wad penuh lps 2 baby kuning..klu baby ngan ibu ok..awallh blknya..

5y ago

Sama2..

sy dua ari dlm wad dgn bby mse ank ke dua . dua ari tu bole kelua lps bby da berak n kencing . mse ank prtama yg lame dlm wad sy 10ari . ank lak 1bln . sbb ad msala denggi.

5y ago

ad lg lame dri sy dlm tu sis . bby dlm nicu 3bln . bby pramatang . oksigen dy msih xbole lepas kn . doc kecian da trlalu lame doc bg bwk balik rumh tpi kne check kwsn perumahan sesuai ke tok psg oksigen . bby still xbole d sento org lua . hnye bole balik je . oksigen still pkai . dy kelua ari yg same ank sy kelua wad . cume sy kelua pagi tu dy mlm . mak dy pon xdpt braye jaga dlm nicu tido dlm nicu skli dgn bby mse tu . sy pn tido dgn bby dlm nicu . kami brsebelahan sbb kami dua je special kes kt bhagian yg ank da xkritikal . smoge sis n bby pin sehat2 ye ☺️

Biasa klu mommy n baby x de prob n bersalin normal tu keesokknnya dh boleh discharge...tp if b’salin cezer dlm 3-4 kene stay hospital utk pemantauan...

5y ago

Ok.. Thanks mmy.. 😉

Sy bersalin normal kat hosp kerajaan, bersalin awal pagi, pas maghrib dh boleh balik.. Xpernah overnight lps bersalin.. 😂

5y ago

Sy pon harap yg ketiga ni bersalin pagi, mlm boleh balik.. Hihi... Klu bersalin ptg atau malam mmg kene tahan juga la selagi baby x berak kencing.. 😂

Kalau tak de masalah min 12 jam lepas tu boleh discharge . Lepas dah masuk ward boleh check baby dah berak dan kencing ke belum

5y ago

Ok baik.. Noted.. Tq ya😉