Upt still samar walaupun dah 3 minggu lewat

Hi mommies to be semua! Saya nak tanya, 9/5/2023 saya test upt waktu pagi samar, sehingga 27/5/2023 saya try pagi2 pun still samar. Saya irregular period. Sebelum bulan puasa saya non stop spotting + period keluar (amount sikit) berpanjangan sampai sebulan lebih. Then dr prescribe saya ubat hormon 2/4/2023, n saya start heavy bleeding 8/4-14/4 then tak period sampai hari ni. So saya mmg start BD since period belum dtg kan, sbb sebelum tu tak BD sbb kes period tu lah. Sekarang ni check upt samar2 je. Almost 3 minggu juga mcm tu atau awal sangat ya saya check. Ada ke yang mcm saya and still pregnant.. saya nak sgt pergi klinik, tapi saya ada pengalaman tak best dengan upt samar ni sbb dulu dr cakap saya tak pregnant sbb upt samar rupanya saya pregnant dan dr dah prescribe saya ubat turun darah, saya makan ubat n saya gugur, so skrg saya nak tunggu terang baru pergi klinik... #ingintahu

13 Balas

Hi semua, saya owner posting ni. Hmm. Ni saya test baru ni tadi. Mcm ni lah. Tapi awal haritu lagi samar. Ni pekat sikit jaa dari haritu 😩 tapi still kategori samar. Saya dah beli upt selain ni awal haritu, but mcm -ve mcm samar (sbb samar sangat). Ok takpe saya cuba beli cb atau upt lain ya. Doakan saya ya... saya cuma niat nak betulkan period je masa haritu... tapi andai kata tuhan nak beri, lagilah saya syukur sangat2. Btw, saya beli brand ni tak pernah naik 2 line, saya beli brand ni pun sbb ada yg kata dia 10miu tak silap saya, and ni pun dah batch lain saya beli (tapi kedai lain). Maksudnya masa awal detect samar tu saya dah beli awal tahun haritu (maklumlah, upt ni je saya boleh check tapi mmg belum pernah keluar dua line mcm ni, berpanjangan pulak tu samar), dan saya dah guna sampai habis sepanjang kesamaran niii hihihi 🤣 sbb nak tengok perkembangan kan. Lepastu saya beli lagi upt ni (as saya mention tadi, kedai lain) still samar.. Jadi saya mmg guna ni utk harian. Kalau samar yg mcm ni, test upt farmasi hari2 pun saya boleh bankrupt heheh 😩 Doakan saya kuat ya.

1y ago

Baik puan buat ujian darah tuk comfirm kan..sb hari tu sya ada nmpk pos org lain upt dia semua positif trmsuk guna cb trtulis pregnant 3-4 bila ujian darah negative..

cuba test dengan CB pula. saya 1st time pregnant guna CB terus sebab banyak share CB more accurate. saya beli 1 box ada 2. masa tu baru seminggu lewat period terus naik double line even samar sikit. 3 hari lepas tu check lagi lebih jelas. then pergi scan alhamdulillah betul pregnant. semoga ada rezeki untuk sis & suami ya 😊

1y ago

Baik sis. Nanti dah nampak pekat sikit saya beli ya. Terima kasih suggestion 😍 aminn. Semoga semua wanita dapat merasa menjadi ibu.

saya pun mcm sis skrg ni, lewat dh 20hari, sebelum ni upt negatif. pastu smlm dgn arini saya cek guna upt dip n tell naik samar..cuma saya la confius gu evap line ke apa. . tp sya baca org kt upt dip n tell ni jarang fakehope 😥 ni upt saya. .yg atas smlm, yg bawah harini

1y ago

itu ler tu, selama ni dah 3 tahun duk guna upt ni xpernah dpt samar, klo negatif tu negatif habis. hmm,. ni tetiba naik samar. xtau nk rasa mcmana kan sis. . semoga ada rezeki kita dlm masa terdekat ni ya sis 🥺

pakai upt yg jenis high sensitivity. seperti dipp&tell atau digital CB. if digital CB memang akan mention berapa week awak pregnant. bg sy walaupon samar2 mmg awak pregnant. just jaga kandungan. makan asid folid. jgn stress

1y ago

Terima kasih. Saya dah 4 tahun ttc, but tak pernah dapat samar mcm ni yg berpanjangan 🤣 selalu jadi period je awak. Saya pernah, dia samar2 pastu -ve. Rupanya chemical pregnancy.. tu pun seminggu je samarnya.. tapi lagi pekat dari ni.

Klu pregnant sepatutnya line semakin terang kt upt tu, klu kekal samar2 kecik beso kecik beso je mata nk tgk line tu, boleh jd ralat upt. Klu tknk ke klinik, boleh cuba test pakai CB digital, lebih meyakin kn 😁

1y ago

Ok baik. Saya ni mungkin dalam fasa dilema... Saya sampai terfikir.... "Mcm mana kalau tak mengandung, 3 minggu dah upt bagi harapan..".. huhuhu. Sedih nya.

rasanya sbb hormon ni, sbb makan ubat hormon..selalunya kalau betul positif 2 hari dah pekat line..n masa line kabur tu pun dia naik laju je few second lps celup dah naik line

1y ago

Ye ke. Hmm belum rezeki saya lah ya.. ok terima kasih sis. Doakan saya ya.

mcm sy haritu buat upt smar-2 pastu g scan nak confirm pregnant tak berapa nmpak last doct decide tvs baru nmpak ada kantong ,

1y ago

masa tu period delay 12hari , sy buat upt samar-2 jgk early pregnant kadang bila scan dari atas tak berapa nmpak kalau buat tvs mmg clear

guna upt brand lain. clearblue digital more sensitive. tapii semua result after that kena terima jela.

1y ago

Haar itulah. Itu yg rasa tak kuat ni 😔 doakan saya ya. Saya dah berharap. Hehehe. Takpe, saya beli ya. 🥰 terima kasih sis atas cadangannya..

Pakai dintell or clearblue.. upt takkan samar je memanjang mesti ada problem upt tu..

1y ago

Baik sis. Terima kasih cadangannya, saya mmg nak beli. Tapi takut kalau dia tulis not pregnant 😂 kecewa saya 3 minggu dah ni menunggu. Huhu. Doakan saya ya 😘

27/5 tu masih terlalu samar atau dah nampak line lebih pekat dari 9hb tu?

1y ago

Saya pun tak pasti, mata saya ni tengok selagi tak pekat, selagi tu saya anggap samar... nanti saya tengok upt lama2 tu, saya ada simpan. Nanti saya cuba tengok..