Luka jahitan

Hi mommies semua ada x tips/petua yg blh cepat sembuhkan luka jahitan. X sanggup la hadap 😭😭 semalam baru deliver. Mcm bnyk je kena jahit

6 Balas

Awak koyakan tahap berapa? Macam saya dulu 2nd degree tear, episiotomy. Sebulan untuk ambil masa untuk benang dissolve. Rasa sakit cuma 3 hari je. Hari hari seterusnya lebih kepada rasa tak selesa. Ini untuk saya la. Ada orang lagi cepat. Macam my cousin 2 minggu dah okay. Even my mom pun macam tu jugak. Saya je dalam family yang ambil masa sebulan. Nak jaga luka jahitan, kena kerap tukar pad. Tak perlu tunggu penuh. Pakai seluar atau kain yang selesa untuk elakkan kawasan situ berpeluh. Setiap kali tukar basuh bahagian tu macam biasa dan pastikan betul2 kering baru pakai pad. Takmo lembap2 boleh kena infection. Saya akan lap dengan tisu. Tak berani lap dengan tuala. Kalau dapat ubat luka, sapu ubat luka. Semoga cepat sembuh🌹