gerakan dalam rahim

mommies semua , ada tk yg sama mcm sy ? sy takut sebab kurang rasa mcm gerakan dlm perut .. skrg dah 23w , susah sgt nak rasa gerakan tu

8 Balas

Sama macam sya. Kelmarin baru je pegi scan kelmarin just nak double check takut ada benda tak bagus jadi. Kena2 lagi kurang pergerakkan + perut mengeras 2-3 hari, tu yang pegi scan terus. Sebelum scan macam2 sya buat, makan manis + baring, still rasa kurang. Selalu kalau time baring active je bergerak kat dalam. Syukur alhamdulillah, scan semua okay. Dia tak nak duduk diam sampai doc nak ambil ukuran pun susah 😂 doc cakap boleh jadi sebab stress or busy sangat kerja. Tu yang tak rasa pergerakkan tu.

1y ago

oohh , sy takut sgt , tpi alhamdulillah ada gerakan sikit dpda xde lngsung ..

saya 20 week baru rasa gerakan . 22 week - 23 week kurang rasa . normal rasanya sbb ruang kt dalam masihh luas jd dia berpusing2 . 24 week - 25 week dah rasa kuat balik 🤭

sy pn anak first, 22 weeks.. kdh rse kdg xrase... kalau mgring belah kiri br rse die gerak2.... maybe pert sy tebal😅risau gk sbb da 22 weeks blm rse tendgan kuat dr baby...

1y ago

sama la , nsib baik sy dah rasa gerakan hrini

Try baring macam biasa tu biar perut ketat sikit. Saya selalu buat camtu kalau nak rasa baby gerak. Kalau still tak rasa jugak untuk tenangkan hati boleh gi scan ye

1y ago

alhamdulillah , ada rasa , sy dah try .. risau sgt haa klau tkde gerakan

normal, sye 23weeks haritu ada hari dia active, ad hari dia kurang . Tapi bila masuk 24weeks dh actif balik dia tendang2. Kdang2 baby tu gerak je cumaa kita x perasan☺️

1y ago

hari ni sy rasa sikit je gerakan tpi alhamdulillah la dpda xde rasa apa ii lamgsung ..

boleh minum air berais atau jus...kadang2 saya makan coklat 1 petal kecik Tu...kalau xde gerak jugak boleh g klinik...

awk cuba mkn ice cream. sy haritu lps mkn ice cream mmg rasa sgt dia bergerak..cuba lah..

1y ago

woww , okayy esok sy tryy

If dalam sehari ada rasa gerakan, itu normal.