Perut sakit mencucuk

Hi mommies. Sedikit pertanyaan. Saya preg around 6w4d, normal ke tetiba sakit perut mencucuk kt atas perut ni. Gastrik ke pedih ulu hati ya? Risau saya .

7 Balas

angin kot MCM sy yg kedua ni cpt sgt masuk angin..salah mkn skit skit mencucuk2 skit angin tu ..g klinik doc bg ubt angin ..tp Jnis cpt sgt msuk angin kalau nk mkn benda brgin kena brigat la😅prut x than..yg ni manja skit dri kakak dia🤭

2y ago

Ye awak sye rsa sye masuk angin. Sbb sye mkn dua tiga suap trus rsa nk muntah. Lepas muntah tu sye calm kejap then smbung makan lg skit. Then dh ok dh tkde rasa mencucuk. Normal la tu ya puan ? 😅 itu la time anak dara dlu klu lapar asyik tahan perut je skrg ni sejam dua kena jugak alas perut makan tidak mencucuk mcm smlm ngeri saya awak 😂 alhamdulilah dh ok . awk centu jugak ke

Selagi x da bleeding mungkin angin , try makan benda panas and mnum air suam then tgk balik ada lagi ke x mencucuk2 tu .. time preg mmg senang kena masok angin .. dan tgk pada pemakanan jugak

2y ago

Jaga diri tau .. kdng ada gak makanan yg buat kita kena angin gak .. just try and tgk mana yg makanan buat kita kena angin .. cth ada yg makan mee tpi x masok angin tpi kita lak yg kena angin haa

Waktu 1st trimester sy slalu gak pedih ulu hati. Lagi2 waktu mlm bile nk tdo. Rase nk nges kadang2 tak tahan. So biasa standby gaviscon yg sachet tu. Mkn yg tu alhamdulillah kurang la sakit

2y ago

Aah boleh awak

pedih ulu hati, angin. awal pregnant mmg selalu jd mcm tu. lama nak elok. saya dr 6w smpai 17w angin xhilang2. tu yg jd loya muntah2

2y ago

Oh yeke awak . Susah hti jugak sye smlm sbb tiba tiba dia dtg. Padahal sblum tu sye ada mkn epal 3 ptong. Tiba2 jd pstu smentra sye nk pnaskan kuah sye mkn dulu roti singgit tu still rsa lg trus sy mkn nsik dua tiga suap trus rsa nk muntah. Lps muntah tu ok skit then bru sye smbung mkn then dh ok . Sye rsa masuk angin tu

sma mcm sya skg tgh preg 6week sllu bgtu msuk angin sbar jk la btw sya ada kena bgi ni untk kuat kn janin

2y ago

Oh yeke awak. Ini klinik ke yg bg dekat awak . Saya masa scan 5w dulu doc bg saya duphaston untuk kuatkan janin n folic acid jenama hovid. Klu bleh nk obimin hm

kalau sis risau boleh pergi klinik terus.. sebab ada yg normal n tak normal

Sama macam saya.. kadang2 selera makan pun hilang tapi rasa lapar.. hmmm