Supplement

Mommies, saye da 6 bulan bersalin takpena amek pape supplement atau jamu. Mak saye bising sebab saye selalu ngadunsakit pinggang. Da terlambat ke saye nak makan jamu atau supplement? Kalau belum, ape produk yang saye boleh consume ye? #bantusharing

7 Balas

Rawat sakit pinggang bukan dgn supplemen atau jamu. Nak supplemen, jumpa doktor. Buat pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh untuk tahu apa punca sakit pinggang, sebab nutrien kurang ke, postur tak betul ke. Lagipun sakit pinggang ni boleh di atasi dengan senaman. Buat senaman cat and cow, kegel, bridging, brisk walk dan banyak lagi. Jaga postur badan dgn betul. Beli jamu dan supplemen sendiri ni, ada risiko. pengalaman saya beli mutivitmin di farmasi berdaftar pun, saya tak boleh tahan kencing. Beli jamu ikut orang , darah fresh keluar dan tempoh haid jadi panjang. Hah! Ngeri kan?

kena teliti semula, sakit pinggang tu sebab apa? selalunya orang sakit pinggang lepas bersalin ni sebab posture badan tak betul. bila pregnant, posture badan kita banyak berubah untuk tampung berat yang naik mendadak. bila dah bersalin kena train badan semula dengan posture yang betul. kalau posture tak betul, makan lah jamu apa pun, takkan elok jugak pinggang tu. seeloknya jumpa physiotherapist untuk rawatan.

Bg sye, klu da slalu dukung baby + buat keje umah+ tak cukup tido, bpantang la strict mcm mne pun, memg akn sakit2 pinggang, sakit2 bdn.. Awal2 dlu pun sye mcm tu.. Ble baby da pndai mrangkak, da jarang mintak dukung, bru la kurg sket sakit2 pinggang nie..

4mo ago

Saya mula sakit pinggang bila anak umur setahun 7 bulan sbb dia dah 10 kg. Selepas bersalin saya tak sakit pinggang hingga anak 10 kg pada bulan Nov. Tak larat dukung lama. 😅 Atasi dgn bersenam dan postur yg betul je. Salah posisi tidur pun sakit pinggang.

Tak perlu jamu sis, sy sakit blkg sbb overwork selalunya. 🤣🤣 gemar angkat berat2. Kurangkan aktiviti angkat2 berat. Jaga posture ini yang penting. Exercise itu penting.

Jamu bole je takde masalah pon tak mati pon.. amik jamu yg bersesuai.. awk try nona roguy ok.. amik yg pil.. sy amik yg tu lepas bersalin.. utk dalaman la.. ok je..

kalau ikutkan.. tak perlu jamu pun takpe. jaga pemakanan sebaiknya, exercise regularly. Insya-Allah okay. tapi kalau nak cuba pun boleh je.

jamu tak digalakkan sebenanya. lepas beranak sis ase berurut tak? pemakanan jaga tak?

4mo ago

Saye da tak bf, baru2 ni da full fm. Sebabtuh jugak awal2 masetuh tak amek jamu. Saye duduk kg, jadinye biase laa orang suruh makan jamu ape semue. So ni mak cakap da tak bf, makan pape sebab takut nanti next pregnancy lagi sakit2 pinggang. Saye mase bf jage, sekarang da tak jage 😅