Positif minda

Hi mommies. Saya sejak pregnant selalu terfikir benda negatif. Contohnya terfikir tentang keguguran, terfikir tentang kesihatan baby. Kadang tiba tiba je datang sendiri pemikiran tu. Padahal tengah seronok tengok kdrama. Nak tanya macam mana mommies semua positifkan minda? Maksudnya sentiasa positif dan tak overthinking benda benda buruk. Ada tips atau nasihat? #pleasehelp #bantusharing #firstmom

13 Balas

Saya baca dan tonton tentang ilmu kehamilan , penjagaan anak, elakkan stress, buat apa yg kita suka. Didik diri redha, syukur dan sabar menghadapi ujian kehamilan. Saya nasihatkan awak cari ilmu penyusuan, mententeramkan dan menidurkan bayi, cara nak ajar anak susu botol sebelum nak naik kerja Jangan lah jadi saya, semua tu saya belajar selepas bersalin! Lepas ni banyak lagi ilmu mengasuh anak yg belum saya hadapi dan kena pelajari. Ilmu ni untuk kita tak panik, tak stress menghadapi keadaan. Sayangi diri ok ❣️

saya pun sama sis..2x gugur buat saya trauma..trauma sebab gugur kali ke2 tu sakit sangat.. sekarang ni memang xsenang hati.. kejap² check panties tkot ada spotting.. sampai husband marah cakap jangan fikir negative..saya dah cuba untuk x fikir.. tapi mungkin sebab trauma x boleh nak buang fikiran tu.. doa kan baby saya kali ni kuat dan sehat ya..

Sama pun macam tu sis. Masa org sibuk NT scan utk detect abnormalities, saya dah terlebih week pregnancy week. Saya takut je baby apa apa. Tapi saya redha je. Saya enjoy pregnancy saya. Macam mana pun baby keluar, tetap sempurna 🫶🏻

kalau sy, bila pregnant sy elak tgk post2 pasal keguguran. sy pernah gugur masa 1st pregnancy so trauma sgt. pastu bykkan doa minta dipermudahkan urusan sepanjang pregnancy & nak delivery nanti. In shaa Allah semua baik2 saja

Hi mommy. Banyakkan berdoa. Kadang takut ini takut itu normal asalkan tak terlalu overthinking sangat. Bercakap dengan baby pun salah satu terapi bagi kita positif nak jumpa dengan anak. Moga dipermudah semua urusan ya mommy

sama lah dgn sy...ank.first dulu pon mcm tu juga last² bnda yg kita tkut tu blku jgak gugur kndgan 6bln...harap yg nom 2 nii slamat smpai lahir lah wpun slalu fkir bnda bkn² sbb tkut...

2y ago

Sma. Nk tau jgk. Sy skrg nk msok 6 bln. Asyik pk bnda ngetiv je.

sy gugur 6 bln dulu sbb air ktuban pecah smpai kering lpastu bby xckup brt so doc sruh terminated of pregnancy sbb paru² xckup matang...

I wasn’t alone. Sy lagilahh first trimester sampai terbawa² mimpi bukan² kerap sgt. masuk trimester kedua dh kurang sikit 🤭

bnykkan berdoa. mengaji, dan dngar mengaji. berzikir.. setmind utk berfkir +ve.. amal surah maryam & yusuf

banyakkan jak berdoa dgn Allah sis semoga semua baik sampai bersalin sentiasa positif kan diri