Baby walker

Hi mommies. Saya nak tnya. Bila baby boleh guna walker? Baby saya bru nak masuk 3months dan masih tak dpt meniarap lagi. Baby suka lompat2 bila dukung dan bila diberdirikan dia boleh melangkah kaki dia tu

3 Balas

Anak saya 3 bulan pun tak boleh meniarap lagi. Tapi kalau letak dia mengiring, kadang² dia boleh tiarapkan badan dia. Normal rasanya 3 bulan tak boleh meniarap lagi. Biasa orang letak baby dalam walker bila dia dah boleh duduk sendiri. Tapi walker tak membantu untuk perkembangan baby pun, mak² selalu guna bila nak buat kerja rumah macam memasak, mengemas, jemur baju or what so ever supaya baby busy dengan aktiviti dia sendiri. Tapi bergantung lah, setiap orang ada pilihan masing² kan. Happy mom, happy baby 🥰

3w ago

tu bukan tiarapkan badan dia tu sis. tu namanya jatuh 🤣 sebab tu baby, lagi2 yang tak pandai tiarap lagi, takleh tidurkan mengiring. nanti jatuh macam tu lah.

Walker bgi sy lebih sesuai pada usia 8-10 bulan. 3 bulan tersangat awal utk walker. Walker boleh jadi memudaratkan dan boleh jadi bantu kita. Pndngn sy walker ni boleh diguna dengan pantauan. Kalau tk dipantau mmg boleh jadi bahaya. Ingt ye 3 bulan tk sesuai lagi guna walker. Baby lompat2 masa dukung tu normal je.. baby ni ada fasa2 dia.. mengiring, bergolek, meniarap, mula nk duduk then merangkak. Bila dh merangkak mula nk berdiri. Jadi harap jgn gunakan walker dulu. Gunakan bila dh tiba masanya

kalau nak guna, boleh je guna bebila. cuma kalau kata elok guna bila, tak ada masa. sebab walker tu sendiri tak elok guna. dia tak bantu baby belajar berjalan pun. 3m tak reti meniarap sendiri lagi normal. melompat/melangkah bila supported pun normal, boleh baca sikit tentang stepping reflex baby.