baby walker

Hi mommies , nak tnya mommies yg brpengalaman .. umur brapa bby da bole guna BBY walker ya ?

17 Balas

Sbnrnye x d galakkn gune bby walker.. tp sy since ank nk belajar berjln ni..sy bg je ank gune bby walker tuk dia bljr balance kan bdn ms berdri..tp make sure ms ank gune bby walker..kena pantau la.. 😉✌sbb mikir an..omak dlu2 ms kito kocik pn dio bolikan bby walker msukkn kito kek dlm tu suh copek bljr jln.. jd sy skrng bg ank plak guna bby walker..tp pape pn depend pd parent nk choose mcmne..kalau nk follow yg doc sarankan...folo la.. mcm sy dgn kesesuian mcmne pd ank sy.. papepn depend pd parent mcmne tuk mmbsrkn ank msing2 😉✌

Saya bgi ank sy pakai baby walker since 7 month.. Tapi dalam masa yang sama sy bnyk bagi dia main atas lantai sebab nak pastikan dia pandai merangkak.. Xthu nak explain mcm mn tapi sy ada baca kat facebook walker xbgus sgt kalau awl sgt bgi.. ank kita perkembangan dia kene ikut urutan.. meniarap.. merangkak... berdiri dan berjalan.. tapi bila sy buat mcm tu alhamdulillah serba sedikit membantu ank sy belajar berdiri without any support.. Tak tahu pulak pendapat org lain macam mana..

Baby sy skng bru nk masok 7bln sy letak dy dlm walker..cbb baby sy ni dy dh pandai menyulur cuma dy xnk merangkak..lagi pun bby sy xmau duduk dy nk org papah berjalan..klaw dk lm walker pun dy xduduk..dy berdri berjalan sana sini..lagi satu dy tggi sgt lebih dr umur..sy xlarat nk dukung cbb czer tu yg letak walker...

Bile baby da pandai berdiri baru boleh naik walker klau letak usia awal bahaya untuk tulang belakang dia.. Tp sbnyer walker mmg xdigalakkan doc xkasi cube google.. Sy bile anak da pandai jalan sy masukkan je dia dlm walker sbb xreti dok diam. Letih jugak layan 😅

Anak sedara Sy seawal 5buln dah letak Walker sebb kaki dia terletak elok kt lantai.. jenis badan sado perempuan.lambat boleh meniarap tp xmerangkak trus berdiri.. umo 7buln dh boleh berdiri bgntung dinding Dan sofa .umo9 dah bleh bertatih sendri berjalan..

Anak sya mula nak bertatih umur 4bln tp dlm umur 5bln+ jgk sya baru duduk kan dia kat walker tu klu sya busy nak masak ke atw buat keje je sya letak kat walker bila dah senang sya lbh suka anak duk merayau kat lantai je buh karpet

Bila baby dah pandai merangkak dan cuba berdiri. Sebelum merangkak tak digalakkan sebab merangkak lagi penting untuk motor skills dan explore sekeliling.

6bulan sbb badan da tegap..ble letak walker laju gerak ke sana ke sini..ikut atas kemampuan baby masing2

Kalau ikut nasihat doc n nurse tidak digalakkan pakai baby walker. Biar baby belajar n teroka sendiri.

8 bulan ke atas.. tp sbnrnya x digalakkan pun pakai bby walker 😅