Cara didik anak

Mommies.. Saya nak tanya pendapat mommies² sekalian memandangkan saya masih muda dan kurang pengetahuan tentang mendidik anak .. Anak saya lelaki baru berusia 11 bulan dan kebiasaannya anak lelaki dikatakan lasak dan adakalanya cenggeng.. Tadi anak saya main biasalah budak.. Tetiba dia jatuh terduduk kemudian kepala dia terkene lantai.. Of Coz menangis.. Saya sabagai ibu pada saya, saya patut pujuk anak saya supaya dia rasa kuat namun MIL saya tegur kata biarkan saja anak saya menangis sebab dia lelaki.. Patut ke biar? Saya nak melawan kang kata menantu derhaka pula.. Saya rasa sedih tengok anak saya menangis sampai keluar air mata.. means sakit lah kan.. Mommies² rasa patut ke? Bagi saya itu kejam tapi siapalah saya nak membantah kan..

12 Balas

Allahu. Tak kira lah lelaki ke perempuan. Still a baby. Budak yg baru nak kenal dunia mcm tu. kalau jatuh tang kepala bukan main2 sis. Jangan biarkan. Kena pujuk n bagi dia rasa ada orang boleh protect dia kalau jatuh ke apa. Kalau dah besar sikit tu takpelah. Setakat cakap2 ala sikit je tu. Takat tiup2 hembus2 manja je. Bahaya tau utk anak kecik umur mcm tu. hmm abaikan lah cakap ur mil tu. zaman dulu n zaman la lain.

Kanak2 lelaki sebenarnya lg sensitif emotionally, cuma masyarakat kita kununnya nak keraskan cara didik anak lelaki.. tapi bagi sy kalau awk pandai pujuk anak (x kisah la laki ke pompuan) dan belai emosi die sejak kecil, anak tu akan sensitif pasal emosi awk bile da besar nanti. Cmne layanan ke atas die mase kecil mcm tu la layanan ke atas awk da besar nanti. Cara mak mertua awk tu dah lapuk la.

Bila ank jatuh terutama bila bhgian kepala y kena bnda pertama y perlu kita buat adlh tgk keadaan anak.. Ok ke x kepala dia kalau benjol tuam.. Kalau nmpak anak lain je trus bawak p klinik, bahaya bahagian kepala ni.. Kalau sy mmg x dgar dh ape org kata, bnda pertama y sy fikir keselamatan dan keadaan anak saya..

Anak baru 11 bulan. Masih kecil lagi. Perlu check keadaan dia, kepala dia... peluk dia, bagi minum air... tengok dia muntah ke tak. Kalau muntah terus bawa pi hospital. Iyakan saja kat MIL but buat saja apa yang patut. Memang betul jangan nak 'manjakan' sangat tapi ni kepala ni tak boleh diambil dengan mudah.

Kalau sy.. Sy akan tgok keadaan anak tu dulu OK ke x.. Risau lepas tu muntah ke apa susah jg kita. Kalau x serius, Lepas tu br la kita konon2 biarkan nk bg anak rs kuat mcm MIL awak ckp. Win2 situation.. Tp Ape2 pun anak tu masih kecil.. Kalau jatuh2 ni, mak ayah mmg perlu risau. Ini sekadar pendapat.

Kalau anak dhbesar 5-6 thn blh la, xpyh pujuk jz bagi kata2 smgt sikit la spya ank tu strong,.... anak baru 11bln kot, msh kecik lagi. memang kena tengok, pedulikan apa org nk cakap, yg penting makesure anak kt xde apa yg serius...

Hmm.. Kalau saya, saya pun akan buat yg sama. Pujuk anak, sapu2 dan tiup kepala dia. Tak kisah lah anak lelaki ke. Kalau mil kata macam tu, iyakan je. Tapi belakang dia, still pujuk juga anak tu.

Mak aiii...mil suru biarkan ja...kalo mil sy da cuak da tgk kalo cucu dia jatuh kpala kna lantai...

4y ago

kalau..sy dah marh..dh..bt apa nk peduli...kata durg x kira mak kita kh..mentua kh...kita syg ank..x blelh nk biarkn....

aduh siannya klu sy..akn pujuk x peduli dgm..kata org lain..bukn durg yg sakit beranak

Pujuk la. Budak kalau dibiar nangis lama2 jd lemah semangat