Bby premature

Hi mommies. Saya nak tanya now baby 1y5m . Dia baby prem, dalam umur dia yg skrg dia still tak pandai hi, bye, dia takut air, rumput, pasir and bnda lembik2, carpet berbulu pun dia geli untuk pegang/pijak. Untuk mkanan hanya minum susu badan sahaja, makanan apa semua taknak. Memang bgantung pada susu badan itulah minuman dan itulah makanan. And klau dia suka satu bnda cth gambar apa2 yg kat carpet dia akan pusing2. No words lagi hanya bubbling baby macam umur 5,6 bulan. Klau kita cakap dia macam tak faham and dia buat tak taktahu sahaja. If org ramai dia akan jd takut and mmg nangis2, so saya nak tanya adakah sebab dia baby prem pkembangan dia lambat atau dia ada masalah cth macam speech delay/autisme ya? boleh bg penerangan tak kat sy? Tq

12 Balas

bab takut air ,rumput,pasir smua Tu,sis kne kenalkan lagi.. mcm ank sy,mmg dari dulu.. apa yg sy sentuh,sy suka suruh dia sentuh.. sy tunjuk contoh.. kalau dia takut rumput,sy naik duduk atas rumput.. dia duduk ats sy.. lpastu sy ckp2 dgn dia.. bgtahu apa benda Tu.. usik2 rumput Tu.. ambil letak kt tgn dia.. gelak2.. lama2 dia ok.. Sama juga dgn main pasir, main air.. Kita duduk skali dgn dia.. untuk permulaan pngenalan,biar je dia duduk atas riba Kita,peluk Kita.. kena kerap buat.. lama2 dia ok.. apply untuk smua benda.. kalau takut org, ambil mainan yg dia biasa main, Kita main dgn org Tu.. nnti dia mesti curious juga.. dri takut akn Jadi ok. kne keep ulang2.. mcm ank sy ni,dia pun takut org.. xnk org.. tp sy akn tunjuk contoh main dgn org Tu, main pinjam2 hulur2 barang..lama2 akan ok.. sy dri dia setahun 3 mmg akn keep track perkembangan dia.. tengok soalan2 mchart.. ank sy pun hnya 2 perkataan bermakna je dia boleh sebut.. tp faham smua arahan.. nnti sis tengok m chart kt buku anak Tu.. nak online pun Ada . soal Jawab yg Sama.. kalau sis risau,boleh je rujuk pakar. dpt detect apa2 awal pun lagi bagus sbnrnya .

5mo ago

lagi 2 Hari ank sy checkup setahun 6 ni.. so soalan 3 prkataan brmakna Tu xd.. hnya 2.. so sy standby jee kalau kena rujuk pakar..

anak sy pun prem... sejak setahun dah boleh sebut bnyk perkataan basic seperti hi n bye... skrg dah 3 tahun mmg petah sgt bckp... rasanya bkn sbb dy prem.. kurang rangsangan kot..kena bnykkn aktiviti bersama anak mcm bawa dy berjalan atas rumput bersama...main pasir pantai, dan bnykkn bercakap dgn dy...jgn pakai pelat baby tau... bckp secara normal .. sy faham perasaan pn.. mungkin pn rasa anak pun prem jd pn jd insecure utk kenalkn bnyk perkara mengikut umurnya... sbnrnya anak prem lebih advance dari anak² lain.. semuanya serba cepat . namun ikut kondisi kesihatan anak masing²... dont give up pn... anak pn pasti boleh !

Jadi mak2 ni kena banyakkan membaca pasal perkembangan anak. Baby awak lahir premature takde kaitan dengan development baby. Bawak jumpa pakar kanak kanak ya sis. Sepatutnya start awal2 lagi kena consult pasal pemakanan and development baby. Sekarang anak dah 1year mungkin akan susah nak betulkan balik. Kenapa ya ramai sangat mommies bila anak slow development/ lambat bercakap/ ada pelik2 sikit terus nak rule out anak maybe autisme? Jumpa pakar la sis and rule out apa mslh kanak2. Apapun semoga dipermudahkan. Jangan delay2 ya kesian anak nak membesar tu. Ada duit lebih, bawak jumpa dr pakar kat private

5mo ago

Stuju.. sbb mak2 byk bce/tgk kt sosial media la dyorg jd alert dgn prubahan/ pbezaan anak dyorg.. Benda yg bg org lain simple/anak org lain buat jd bnde yg susah btol anak2 dyirg nk buat.. sye paham.. sbb sye pun phatikn anak sye.. ada yg ikut pkembangn, ade yg blum lg.. ape pun kte as mak2 semestinya nk yg tbaik utk anak..

Tiap kali check up awk tak inform ke nurse ke awk? biasanya nurse mmg x lari bagi soalan baby dah pandai tengok bila kita panggil? baby dah pandai reach barang? baby dah start makan bubur ? semua ni benda basic nurse akan tanya masa cek up? kenapa smpi 1.5tahun awk masih bingung2 dgn perkembangan awk sendiri? Biasanya klu mmg ank awk ada tanda2 untuk hadapi perkembangan delay, dr kat klinik akan buat surat rujuk speclist utk itu.. Sama macam anak kakak saya, umur dah 5 tahun masih ulang alik jumpa specialist fisioterapi untuk speech delay sbb satu ayat pun dia belum pandai nak cakap lg even mama bapa.

5mo ago

Sbb misi kata baby prem so bkembangannya mybe agak lambat sikit. Act dari umur setahun sy dah pelik tapi sy still tanya misi di kk jawapannya kena tunggu baby 1y6m baru dorg boleh detect masalahnya, terlalu awal katanya untuk judge

Hi sis.. klu nak classify as autisme/adhd/speech delay tu kte serahkn pada yg pakar je.. kte sendri x bley nak kte tu autisme based on ciri2 yg mommy senaraikn.. bab geli2 tu mgkin kurg pendedahan.. anak sye awal2 pun mcm tu tp skg da ok.. bab org ramai, dia tkot n nanges pun sye rse normal utk sesetengah bdk yg jnis tkot org.. ape yg bley sye kte kn, slagi x di diagnose oleh pakar, bg anak explore lebih lg.. sbb perkembangn baby berbeza.. mgkin kurg bab tu, lebih bab lain..

5mo ago

ye btol.. klu kk kne tggu ade fail kt mchart dlu.. bru dyorg refer pakar.. klu nak peg diagnos kt swasta pun bley.. tp still kne tggu official dr pakar gov jgak..

bukan sebab baby awak lahir prem. 1) ada bagi screen time ke dkt baby? banyakkan komunikasi dgn baby. kalau berkomunikasi guna bahasa penuh. jgn guna bahasa singkat/short form. guna bahasa penuh. 2) kena banyak buat banyak activities dgn baby. utk baby explore. mcm bwk baby pergi grounding. main pasir . main rumput. 3) dr umur 6bulan sampai sekarang baby tak makan lgsg ka? awak xkeep offer baby makanan ka?

5mo ago

sy setuju dgn pendapat akhir yg reply ni.

ank sye pon premature bru 9bln elok je mkn main ii siap blh buat suara blh sebut babah or abah klw nmpk bpk dia blh sebut yayi klw nmpk atok dia n blh sebut mak.. bnde ni semua you kena mula ajar dri dia 6month.. dh kena mula knlkn dgn soft food lpstu 7month solid food klw dia xmau cbe bnde lain.. so jgn nk ckp ank preterm tu sbb dia mcmtu ok

baby premature memang perkembangan dia takkan ikut usia dia lahir. kena ikut usia dia based on EDD. sebab perkembangan otak dia selari dengan usia EDD. tapi kalau dah 1y5m still tak makan tu patutnya lambat sangat dah tu. seeloknya sis refer pada doktor pakar paeds untuk buat assessment.

Sy belum ada baby lg tp sy x rasa ade kaitan dgn baby premature or not. Anak kawan sy prem jgk skang dah umo setahun sy tengok elok je perkembangan dia mcm budak seusia dia. Mungkin masalah lain tu. Kalau part geli2 tu ikut perangai budak tu sendiri, takde kaitan sbb dia prem.

5mo ago

itu yg sy risau sbb org tua cakap "sbb dia baby prem" itu yg pkembangan dia lambat dari smua segi, tapi bg saya dah 1y5m ni macam dh terlambat sangat sebab hi, bye, nak minta apapun tak pandai lagi, klau minta dia ambil apa2 pun dia tak faham arahan, macam takda eye contact pun ya juga saya tengok. So kat situ sy risau sikit la

Hi mummy , ank saya sama umur ank awak ,prem jugak lahir 30w1d pada bulan 8/22 . Makan smua ok smua dia makan ,main pun ok saja , cuma bercakap tu dia mmbebel ja tapi xpandai lagi sebut hi atau bye , mama abah tu boleh dah ,dan sgtlah aktif mcm budak seusia dia

5mo ago

klau org hi/bye dia pandai tak balas atau ikut org sis? macam anak ni dia tak pandai klau minta hi, bye atau apa2 yang mudah.. Mmg tak ada 1 words yang bermakna yang dikeluarkan lg, sepatutnya klau dlm buku dah boleh cakap "nak, susu," dan simple2 words kan. Tp dia belum boleh lagi. So kat situ agak risau sikit