Air ketuban

Hi mommies. Saya nak tanya mana nak tahu air ketuban tu pecah ya? Dia mcm air kencing ke? Saya pregnant anak sulung and sekarang dah 37weeks 1 day. Due date 18/12 ni. Harap mommies boleh bantu saya. Thanks ?

10 Balas

Biasa dia pecah sniri . Awak bediri ke duduk ke turun tangga ke kalau dia nak pecah dia pecah la . Tapi akan rasa panasssss je mengalir .. N warna dia sangat jernih . Kalau kencing tu awak akan rasa nak kencing .

Saya dulu.. dia burst out mcm bunyi 'pop' dan keluar mcm air dlm tumbler tumpah. Kalau was2 boleh pakai pad. Dan catat pukul berapa kluar & berapa bnyk pad yg penuh. Air ketuban tak bewarna & tak berbau kuat.

4y ago

Btol...ade bunyi pop....mule2 terkejut sbb x tau

Mcm sy tak perasan pon air ketumban keluar, pergi check dah kurang ,kemungkinan keluar sekali dgn kencing, sbbnya sy memang kerap sgt kencing, kdg tu terkencing² ,terutama lepas contractions

4y ago

Ketuban sis bukan ketumban hihi

Ya dia turun tiba2, mmg rasa mcm kita kencing tp air kencing kita blh tahan dari keluar. Air ketuban xblh. N air ketuban ni melekit n licin. Kalau kita terpijak pon blh jatuh.

Airnya jernih. Kdang boleh tak perasan air tu keluar, tapi ia mmg banyak. Masa saya anak sulung, ada satu bunyik laa. Tuttut tahu tahu banjir je katil dh time tuu.

saya anak pertama pecah ketuban kita rasa nk kencing pergi toilet tk kencing² . masuk bilik tidur air nya rasa panas² suam dn agak rase berledih wlaupun tkde .

hehe tumpung timba ilmu....so air ketuban ini memang dia mengalir sendiri...dia tak ada rasa macam nak kencing ke...terus2 je keluar, time tidur pun boleh keluarlah?

4y ago

okey...paham, thanks mommy....saya dah 38w1d, tpi tak ad tnda2 lgi....

Air ketuban ni keluar tanpa di kawal. Air kencing kite blh control atau tahan xnk bg keluar

air ketuban tu air jernih.keluar sendiri.dia keluat waktu ibu tak rasa nak kencing

Mcm air kncing tp kite x kncing... n kluar lg byk dr air kncing