Nak Tahu

Boleh jadi ke pecah air ketuban semasa pregnant 12 minggu. Atau tu keputihan je ? Cair mcm air. Tak pasti tu keputihan atau air ketuban.

5 Balas
Expert

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, kebocoran pada membran amnion atau membran yang menakung air ketuban boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang kehamilan atas pelbagai faktor. Jika anda mengesyaki keadaan ini, sila rujuk ke hospital dengan segera agar keadaan anda dapat dipastikan dan dirawat segera jika perlu. Selain itu, cecair jernih tersebut juga boleh disebabkan oleh perkara lain seperti air kencing mengalir akibat incontinence. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Saya pernah jadi mcm nie juga mase 20 weeks keatas gitu rasanya. Saya pun fikir tu air ketuban mula mula sebab dia cair warne putih dan tak berbau. Tp utk saya tu alhamdulillah bukan air ketuban tp keputihan je. Sebab bila scan doktor kata air ketuban normal. Kalau awak risau cpt p jumpa doktor ye. Dah scan alhamdulillah kita pun lega

5y ago

Saya mmg kebetulan ada check up esok nya dkt klinik o&g. Mase tu doktor scan.

sama la sayaa.. saya 37weeks.. sebelum ni keluar keputihan sajaa.. lately ni 2, 3 harini keluar keputihan sekali dengan air basah.. kadang2 konfius itu normal sebab hormon ke atau air leaking ?

4y ago

doktor check haritu katenye air ketuban byk lgi.. pstu 3 kali sye gi hospital sbb sakit sikit2.. check bukaan bru 1cm then di suruh blek.. selang beberape hari, sye ade contraction drp kol 5pm then berlanjutan smpai tgah mlm.. kol 2am sye gi hospital.. tibe2 keluar lendir darah then check bukaan da 8cm tros msok labour room kol 4am.. 2 jam dlm labour room then alhamdulillah selamat bersalin normal kol 6am.. 24/3 haritu mse 38weeks.. skang da 40 hari berpantang.. ☺️☺️

Saya pun tgh confuse mcm sis saya 14 weeks, tengah batuk teruk kadang2 keluar air cair jugak . 😭

6mo ago

Sama awakk. Kadangtu ehh dia keluar sendiri tapi sikit sangat macam basah bahagian depan panties je. Bukan macam paip mengalir deras tu. Kadang risau juga sebab baru nak masuk 15 weeks🥲

air ketuban mcm air dan tak berbau.