Contraction

Hi mommies, saya hamil anak 1st. Takde rujukan terdekat. Even mak pun bersalin czer. Saya nak tanya contraction palsu dan betul tu mcm mana? And macam mana nak kira timing? Kerap je dtg mengeras tu tp takde apa apa tanda kluar. Cuma tak selesa nak baring ke ddk ke. Dah pergi PAC tapi katanya takde jalan lagi. Saya 38w1d skrg. And bby gerak ok.

6 Balas

sy anak 2 pon xtau false contraction tu mcm mana 😅. anak pertama mmg x rasa sakit apa cuma ngilu2 je. esok bangun tiba2 pecah air ketuban. terus pg hospital bukaan dh 3cm. anak kedua mmg perut kerap mengeras dari 32w tp x konsistent lain betul dengan first pregnant. yg kedua ni mmg melepet je. mengeras yg mcm rasa nk teberak tu tp x konsistent. gtau nurse kite kene mrh balik sbb nurse ckp tu la contraction . sy plak tunggu air ketuban pecah ke ade keluar darah ke baru nk g hospital. dalam rasa ok besok lah nak pg hospital cek tiba2 pagi tu pecah air ketuban. dua2 anak saya beranak around 39w+. dua2 pecah air ketuban tp yg pertama kene induce sbb xde contraction, yg kedua sampi hospital dh 4cm contraction hurmmmmmmmm setiap 5 minit sekali mengeras mcm nk teberak tu.tp x kene induce.

Kalau pengalaman saya contraction yg sebenar macam senggugut dan rasa nak meneran walaupun x de kuar air ataupun darah tapi kene inten la contoh kerap rasa nak terberak tu Saya 3 anak mcm tu saya bru je bersalin kan baby boy 38week 4 hari 11 pagi tadi, cek2 dah 4 cm wsaya doakan mana ibu edd tahun ni dan tahun2 yg akan dtg di permudah segalanya amin2🤲🥹

9mo ago

Saya 4 pagi smlm keluar lendir darah smpai skrg 1.37am. Nak prgi hospital tp haritu dh pergi disuruh balik smpai kluar ketuban / fresh blood bru dtg balik katanya. Buntu

Contraction palsu tu akan rasa sakit mengeras di bahagian perut sahaja. Kalau yg betul akan sakit macam sengugut yg terukk (rasa nak tercabut habis pinggang2). Utk kira contraction, download apps contraction. Setiap kali rasa sakit tekan apps tu. kalau terlalu kerap sgt sakit, apps tu akan syorkan kita pergi hospital.

Mcm pengalaman saya contraction nak bersalin tu dia rasa macam nak membuang air besar, n perut keras kerap. N perut mengeras tu lama la bukan sekejap, klu Brixton normally kejap2 je

klu mengeras then ok klu u rehat tu false contraction. contraction sbnr slalunya dh ada bukaan sekali. even 1cm pun.

contraction dia rasa sakit mcm wktu period tp rasa lg sakit,smpai nak senyum pun tak blh😌..