Perut mengeras tanda nak bersalin ke?

hi semua, sekarang saya dah masuk 37w dan kalau ikutkan due 26/5. sekarang selalu rasa perut mengeras tapi takde rasa sakit macam period cramp macam tu pun, dan gap mengeras tu pun tak menentu - lebih kurang sejam/setengah jam macam tu. jadi nak tanya samada tu contraction palsu ke atau tu tanda dah nak bersalin dan saya patut dah ke hospital? #firstbaby #firstmom #pleasehelp

5 Balas

perut mengeras sebab baby dah sempit. kalau sis rasa macam sakit period pain then hilang then kejap datang semula, tu maybe tanda nak dkt bersalin. tapi kalau sis dah rasa sakit tu berterusan 5 min then 10 min, perut pon mengeras baby pon tak gerak minta terus ke hospital ya. sis banyakkan senaman ya untuk cepatkan bukaan

12mo ago

yapp. misi selalu pesan macamtu. kalau mengeras tak berenti then awak pon rasa period pain yg teramat sgt dari luar biasa tu, cepat cepat ea pergi hospital. risau baby dekat dalam je

kalau contraction betul akan dtg dtg 30minit skli..15 minit skli..10 minit skli..Dan makin dekat 5minit skli... itu baru contraction..kalau rasa sakit Dan hilang tu hanya contraction palsu

mungkin dh dekat bersalin tu..banyakkn berjalan sis..biar jalan cpt buka,jgn pergi awal..nti sakit kena seluk je,tp jln tak buka lgi😅

12mo ago

tak dapat bayang macam mana diorang seluk untuk check bukaan tu haha nervous pulak bila difikirkan. okay terima kasih untuk tips!

banyakkn mnum air kosong dan bed rest nanti akan okay. sb sy pena kena cmtu n warded, doc suruh buat cmtu je

kalau sakit bru real cntraction kn

12mo ago

tulah saya pun fikir macam tu, tapi nak tahu jugak perlu ke saya risau kalau perut asyik mengeras tapi belum rasa sakit