Darah nifas

Hi mommies, saya first mom nk bertanya, harini dah masuk hari ke45 selepas bersalin, tapi saya oerasan darah nifas dah tak keluar, minta tolong suami checkkan mcm yg disaran UAI(masukkan kapas dalam kawasan rahim tu tgk ada darah ka dak) time check tu kering, tpi esoknya kluar la cuma sikit. Saya pernah bertangas sebelum ni semasa pantang dan memang ada keluar ketulan darah(orang panggil darah bantal) yang agak besar and banyak, rujuk nurse, nurse cakap normal dan bagus sebab darah ketul tu dah keluar, jadi sekarang ni saya konfius nak mandi wajib dah atau tunggu hingga 60hari ya? Ada tak mommies yang jadi macam saya?

3 Balas

kalau sis yakin .sis bersih dah smggu dh sis bersih xkluar darah atau tompok tompok..sis boleh je mandi wajib angkat hadas nifas dn wiladah.. sya pon mcm tu..mmg tgah dlam pantang tapi dh drah dh habis jadinya mandi je la.. solat n puasa mcm biasa cumanya duduk dlam keadaan berpantang

Kalau dh bersih boleh mndi wajib.. x perlu tggu 60 hr. Saya pun sama hritu dh mndi wajib.. dh solat 2 hr kmudian darah kelua lgi.. masih dikira nifas kalau belum melebihi 60 hr. Saya hri ke 55 baru bersih sepenuhnya dan bleh solat.

12mo ago

Saya last darah keluar 15/5(hari ke47) tp saya tggu sampai seminggu, jadi saya mndi wajib 23/5(hari ke55), tapi 24/5(hari ke56) tu keluar darah balik, harini 27/5(hari ke59) maseh keluar darah cuma tak banyak macam 3 hari lepas, jadi kalau darah ni maseh keluar 29/5(hari ke61), ini dikira darah apa ya? Sbb saya igtkn skrg ni darah period dah

darah nifas kalau dah stop and gap 15hari lepastu tiba2 darah datang. tu darah haid.