36 weeks +++

hi mommies, please share kalau dah masuk 36 weeks biasa larat buat ape je, dan macam mana nk cepatkan bukaan jalan.. sekarang ni nak buat kerja pun tak larat dah ?

15 Balas

sy masa mengandung keje mmg berjln naik turun tangga.. sbb sy bekerja di sekolah memandu. dari booking komputer sampai booking jpj semua sy buat. masuk institut memandu dari pagi smpi blk keje. sampai org tgk pun diorng ckp nnti beranak senang. bila sampai nk beranak, bukaan lambat..air ketuban dh pecah pada 11pm. pkl 4am bukaan 2cm dh start sakit. dari pkl 4am sampai 3pm sy mmg berjln kat wad. tp bukaan 5cm dan sakit nye hanya Allah yg tau. menangis kat katil sbb dh tak larat berjalan, sampai nurse suruh cek bukaan dh 6cm terus tolak labour room. sampai labour room dh pkl 7pm masih 7cm.. doktor tak bg epidural sbb dh 7cm. sakit jgn ckp... menangis, doa, zikir semua ada sampai nk minta operate. nurse marah2 tak blh sbb dh 7cm. pkl 9.22pm bukaan 9cm tp doktor dh suruh teran sbb jantung baby dh lemah. bayangkan sakit hampir 15jam. baby lahir dgn bantuan vacuum. sy sendiri dh tak larat nk teran. bila lahir, baby nurse bawak kat wad sbb nk cek jantung semua hampir 3jam baru nurse bagi baby kat sy. baring kat labour room smpi 12.30am. jahitan jgn ckplah..hampir 1jam doktor jahit.. so kdg2..byk berjalan pun blm tentu mudah bersalin.. semua bergantung pada ketentuan Allah. Doa byk2 supaya semua dipermudahkan. setiap org yg melahirkan tak kan merasai pengalaman yg sama. ada rezeki masing2. ini lah pengalaman saya..

2y ago

Owh mcm tu ye sis….jadi x btul la..jalan byk..mudah bersalin..😅…a.ah semua tu atas kehendak Allah kn…nak bagi mudah bersalin…..terima kasih perkongsiannya….

Nak mudah bersalin banyakkn berjalan, perbanyak kan naik turun tangga. Kerapkan buat jalan itik dekat rumah. In sha Allah memang senang bukaan CM terbuka bila sampai masa untuk bersalin. Saya dah buat semua tu. Bersalin 39week. Hari yg sama jugak dari bukaan 2cm pukul 9pagi. Pukul 12tgh hari dah 7cm. Pukul 2.30ptg dah 10cm.. 2.45ptg bersalin. Alhamdulillah. Allah permudahkan.

Masuk week 35 mmg cepat letih. Saya gagahkan diri untuk buat jalan itik, buat aktiviti lain, masih berkerja di office untuk banyakkan aktiviti berjalan kaki sbb berat badan naik bnyak. Alhamdulillah dalam week 36, mula terasa ringan sikit badan maybe sbb dh adjust stamina dgn berat badan baru. Exercise mcm brisk walking and jalan itik mmg membantu. Bila penat, rehat. Tak boleh paksa sgt tau. Nnti baby stresss

sya masih bole buat kerja rumah spt biasa, masak.. laundry.. kemas2.. cuci tandas.. jalan2 beli brg dapur pun masi ok walaupun turun naik tangga sbb rumah kat tingkat 3.. mmg berat bawak perut tp tenaga still ada 💪🏻😃.. pregnen kali nie langsung xda alahan dr mula smpi ke weeks 36.. alhamdulillah

Masih bekerja, and bjalan naik turun tangga hri2 sbb ofis level 2. Huhuhu. Stiap 2 jam sya g bjalan. Makin nak dekat makin kuat bjalan. G mall lah, pastu tk larat cri kerusi duduk then sambung balik. Hahaha. Klau dh msuk 37w blh minum@makan nenas dah. Utm natural induction. Sya dlu minum air nenas je.

Saya boleh lg pergi shopping.. Naik turun tangga.. Buat kerja rumah macam biasa.. Naik motor pusing2 husb bawak.. Tp just relax2 je.. Tkde la rushing.. Kalau penat kita duduk sekejap..

pglaman sy smpai 40week masih aktif keje turun naik office ,drive sndri..sbbnya 2x pregnant smua overdue..skit nk bersalin bru cuti😊yg ke 3 ni xtau la lg mcm mane

bnykkn bgerak sis. sy dah 37w x reti duk diam ada je benda sy nk buat walaupun bdn dah x larat & set dlm kpala nk bnykkn rehat tp still ade je sy nk buat 😂

sy 36wk masih larat lg. 38wk sy kerapkan berjalan tepian pantai. Pusing2 satu malam tu. Pg esok dh turun darah nak bsalin. 5cm bila smpai spital.. msuk LR

Penggalaman saya anak petama saya berkerja smpai air ketumban bocor maybe terlampau aktif ...