Perineal massage

Hi mommies, nk tnya ada x yg prnh try perineal massage dari Bidan time 36weeks pregnant? Org kata berkesan utk mengelakkan vagina tearing semasa beranak. Betul ke?

6 Balas

Mcm malu je bidan yg nk buat perineal massage nie. 😁 Biasa perineal massage nie cik suami yg buatkan. Kita nk buat sendiri pun susah, lg2 dgn perut dah membesar. Pernah dgr juga pasal nie tp x pernah try. Awak suh cik suami buat je la setiap mlm. Kena consistent dan teknik kena betul. Ada cara die perineal massage nie.

2y ago

I malu and takut suami buat teknik salah :( ingt nk try sbb dr kata baby I besar sikit and high chance V akan koyak/dr akan cut dulu :(

perineal ni biasa buat sendiri sis. tak pun suami yg buatkan. tapi saya tak pernah buat,dari anak pertama dan ke dua. Alhamdulillah,bersalin pun senang. ingat anak ke 3 ni mcm nak try suami buatkan. tapi mcm segan plak..takut jadi lain je 🤭🤣

2y ago

😂😂

x prnh try urut perineal ni , even buat sndri pun xprnh 😅 setakat ni dh 3 org ank , xprnh jg merasa koyak or dijahit.. tp ibu2 boleh try , ada yg kata mmg berkesan sbb buat pintu V lebih fleksibel..

Perineal massage ni biasa buat sendiri je bukan bidan buatkan 😅😅😅

Maksudnya urut dkt pintu miss v tu ke?

2y ago

Aah betul

yes betul