check up swasta , lps bersalin nurse kk dtg visit baby kat rumah

hi mommies nak tye, kalau kita check up klnik swasta, lps tu bersalin gov, so nnti after lahir baby kita kena inform nurse kk berdekatan kan untuk bgtau kita dah keluar wad dan ade kat umah so means minta doc visit baby dan ibu di rumah. betul tak? Maaf saya bertanya. Terima kasih membantu 🫶❤️

1 Balas

x silap sy kalau awak buka buku pink di KK dan klinik swasta, means dah ada rekod di KK, lpas bersalin mmg akan inform KK untuk nurse KK dtg rumah check awak dan baby. TP kalau awak buka buku pink di klinik swasta sahaja, KK x ada rekod pasal awak semasa bersalin. Even awak bersalin hospital gov, KK x kn dpt buat apa2 sbb awak bukan check up di KK. Means awak hanya ulang alik ke hospital lah sahaja untuk check kuning baby. Dan nurse KK pun x akan dtg untuk check awak dan baby.

12mo ago

Okei faham🥰 okei so cmtu saya xperlu risau la. Sbb saya buka buku pink di kk dan check up di swasta. Detail diri semua dah ade di klinik kk . Terima kasih banyak ya sis atas penerangan❤️