Bila sesuai nak bagi puting kosong pada baby menyusu badan yg baru lahir ?

Hi mommies, nak tnya..bila ms plg sesuai nak bg baby pacifier ya? Sb xnak di keliru puting & terganggu penyusuan so nak tau ms yg tepat..Ni pun nak bg ms utk tidurkan baby je sb dia ni jenis yg nak melekap sentiasa, terutama ms nak tidur tu mmg xnak lepas2 puting susu & kalau lepas di auto terbangun balik & kena ulang balik susukan & tidurkan dia..penat jgk la mcm tu.. tak bangun2 saya dibuatnya banyak kerja2 rumah tergendala..

2 Balas

maaf puan..sy kurang psti ttg ini sbb mcm sy ank sy dr lahir hingga dh umur 20bulan dia xpnh guna puting kosong apa2 pn rsnye depend pd bby..mcm sy pun ank fully bf smpai la sekarang umo dh setahun 8 bulan..hurm....ada bby dia xkn nk lngsung..dia lg suka isap jari xsuke isap puting kosg..bak kata org tua2 kalau bby isap jari tu means bby tu baik budaknye...apa2 pn stiap parent caranye berbeza jaga bby..ada yg selesa bg ank puting kosg maybe ank jnis yg sush tuk dipujuk bila menangis. jd bila bg puting bby akn tenang dan snyp.......tp xpe sy try up status puan ni ea..hrp ada mommy yg sudi share pnglmn mereka dgn puan..mg dpmudahkan segalanya..aamiin..😉✌

Saya bgi puting kosong kat anak start baru masuk 4bulan.sbb die jenis isap jari sambil jolok tekak sampai terbatuk dan kadg muntah. Tapi die masih jugak nak isap jari. Kdg2 tu die tolak puting keluar dari mulut. Kalay die tgh menyusu badan lpastu die tertido sis tarik pelahan puting susu sis cepat2 ganti dgn puting kosong. Cara sya mcm tu. Sbb baby sy pon jenis nak melekap jugak kalau tdo kat sebelah