Baby tak nak makan? ?

Hi mommies! Nak tnya boleh ke kalau baby 7m+ sy x bagi mkn? Kdang seminggu tu 2, 3 kali je dia nak mkn. Tu pun dlm kuantiti sikit, 4, 5 suap je dah. Susah sgt dia nk mkn. Nak kata risau mmg sy risau & kesian dia tak mkn. Ada ke kes yg mcm sy? Btw, baby sy full bf. TQ in advance yg sudi jawab ?

2 Balas

Sama mcm bby sy sis. Ms 7bulan susah nk mkn. Bila suap dok katup bibir. Sikit sgt2. Tp susu kuat. Ms 9bulan berat naik sikit sgt smpi nurse bising n kne jmpe doktor sbb berat kurang tinggi terlebih. Bmi pn dh smpi border merah. Tp skrg dh 10bulan lebih kuat pulak mknnye. Tiap masa 'mamam' je dia ckp. Pning maknye smpi xtau nk bg mkn ape. 😂 Cuba sis pelbagaikan menu.

4y ago

Sama. Air sejuk suka btul dia. Skrg ni dh 10bulan lebih ada cakap dgn nurse dia mcam xnak mkn nasi kadang. Tp benda lain dia nak. Nurse kata nk setahun ni sumbat je semua. Haha. Asalkan xpedas n xmanis sgt. Kuih ke mihun goreng ke nasi lemak ke bg je nurse kata. Asal dia mkn. Sbb time ni dia nk rasa pelbagai. 😂

dah cek gigi dia sis? nak tumbuh pun buat selera tiada tu. satu lagi, sis boleh cuba method blw- baby led weaning. bagi makan biar dia pegang sendiri. roti yg d potong kecil, isi2 ayam, hirisan buah avocado. good luck sis ☺️