bila boleh buat buku pink?

hi all mommies ,nak tanya weeks keberapa sesuai buat buku pink and terus dtg KK dulu untuk appointment atau walk in KK terus boleh buat ?

9 Balas

Bnyk KK sekarang takleyh walk in. Awk kena call KKIA berdekatan, bgytau nak buka buku pink. Sometime dia suruh booking appointment through website. Mcm sy buat lalu situ. Set tarikh, then datang. Nnti klinik akan tanye sejarah kesihatan, kandungan, semua. Tpi sblm dtg KKIA makesure bawak salinan ic awk, husb, sijil nikah, scan(kalau awk dh scan dkat swasta). Kalau belum bawak preg test yg dua line pun boleh. Nnti klinik akn bagi tarikh utk buka buku pink. Bergantung pada setiap mama. Tak sama smua. Mcm sy 9w dah buka buku pink

Kena g kk buat appointment dlu. Dr dkt klinik suh sy g kk masa 10 week utk bt apptmnt. Masatu dh siap scan dkat klinik. Masa g klinik nurse tgk scan tu n bg date baru utk aptmt. Walaupun sh dtg masa week ke 10, tp nurse bg appointment sehari sebelum week ke 12 utk bt buku pink.

saya baru call kk tadi. harini dah 7w 5d. nurse bagi appt utk dtg balik lagi sebulan. better call dulu. tadi saya call dalam 4 kk, semua angkat call dgn pantas. nurse akan tanya duduk mana, sejarah mengandung etc. Then dia akan explain prosedure yg seterusnya. all the best :)

sya baru lps scan kt klinik luar .9 week .dh nmpk janin @ heartbeart .ptg tdi jgk trus kol kk tnya psl buku pink prlu oppmnt atau x alhamdulillah esok dh boleh direct pegi n x pyh buat oppmnt .😊

10-12 minggu. saya kt kk seksyen 7 appoinmrnt thru qmed. cuba puan call kk berhampiran. takut nt pergi risau perlu thru appoinmt. rugi masa

saya ada history gugur 16weeks so kali ni saya buka buku awal 7 weeks. kena buat appointment dulu kk seksyen 7 shah alam.

Paling awal 8weeks. Sy pun bkk buku 8weeks, tp bila doc scan baru 6weeks, ikot period 8weeks, its normal

10weeks -12 weeks ke bawah saya buka time 10 weeks doc yg cadangkan buka

8 week