Bayi 1 bulan

Hi mommies. Nak tanya. Sy first time mom. Pantang sendiri. Bayi sy umo 5 minggu, lepas kenyang, tukar diaper pun dh, tapi tak nak tdo. Ke sy yang x pandai tdo kan dia? Tiba² minggu ni mesti nak mngempeng je. Sendiri terlepas dari puting trus mata bulat. Sy bg nenen balik dia xmau dah. Saya jadi buntu. Kalau tak mngempeng dia merengek pastu nangis. Masa mengempeng tu dia tdo. Tinggalkan skjap, 10 min dia bangun dah.. Huhu.. i need help mommies.

6 Balas

tengok keadaan baby... ank sy masuk 2 bulan skrg for baby second.. baby suka kena peluk sbb rasa selesa mcm dlm rahim.. letak ja mesti nk terbuka mata.. jdi kena cari cara yg sama dlm alam rahim.. try bedung dlu.. pahtu letak dekat tempat baby tido.. andaikata terjaga juga.. bedung sambil tepuk2 n berayun.. baby kadang2 nk tempat berayun sbb rasa selesa ( nak tau selesa ke tidak masa Kita ayun tu tido tak?) pahtu try letak kt tempat tido baby.. Kalu terus menangis atau terjaga tu,baby nk tido dlm buai.. anak sy tido jdi lebih lama smpai 3jam pun pernah.. terjaga tu teruk menjerit nk Susu sbb lapar sgt2 dah😆.. Ada masa ank sy nk tido atas tilam ja.. letak dlm buai pun tak nak.. nie kes waktu mlm sj skrg.. Layan sj..

9mo ago

*terus.. ank first sy pun mcm tu juga.. nk tido dlm buai ja.. pahtu smpai 1 fasa dia tak mau tido atas buai dh nk tido atas tilam ja smpai skrg..

Fasa peralihan bulan ni sis. Baby saya pun sama. Tido dah tak banyak macam newborn dulu. Macam baby saya start masuk sebulan,dia akan tido bila beriba dan nak mengempeng dan rasa ada orang je. Mata pun keras payah nk tido. Tapi ok sebab waktu siang je. Dia cuma akan ambil nap beberapa kali. Waktu malam tido lena betul sampai pagi dan bangun untuk menyusu. Baby saya pun merengek dan menangis. Jadi waktu "wake up time" dia, saya buat aktiviti berbual,flash card, dodoikan dia (walaupun dia tak tido). so far membantu sebab malam dia akan tido lena. Saya pun cukup rehat. Cuma siang kena melayan sikit

betul ke dia kenyang ? sbb bby yg bru mcm ni kalau knyang btul bru mereka akan tdr wlpn kita tk dodoi sbb knyg . then sendawakan mereka sbb kdg mereka tk selesa klo tk sndwa melainkan lepas mnyusu mereka ttdr sndri tk yah sndwa . nti dia bgn bru sendawakn , tp kena la tgk2 juga tkut dia muak . if knyg n dah sndawa tp tk tidur juga , bole ak gendong dia n dodoikan smbil jalan2 , kdg bby ni akan tdr if kat tangan kita . or sblm dodoi tukar pempes dia dlu n spu mnyk

fhmkan bahasa baby neh neh= nak susu erk erk eh eh= sakit perut@panas@ sejuk@tak selesa@bosan dgn persekitaran y sama aooww=nak tidur 👶🙂 saya ikut bahasa camni je alhamdulillah baby pun selesa kita phm maksud bahasa dia 😂

Bedungkan dia. Agak2 dh kenyang tu. Tepuk2 pinggul dia.anak sy kalau taknak bg dia tidur kena make sure tgn dia elok dlm bedung jgn bg dia boleh keluarkan tgn.

9mo ago

thank u utk respon sis..

Klu sy dodoikn dlu lps dia kyg atau letak kt dada smpai dia lena baru letak kt bwh .. dia mgkin akn grak2 sikit then tepuk2 dulu..