Minum air gula

Hi mommies, nak tanya sbb sy 1st baby. 5hb hari tu sy buka buku pink (11w+). Lepas tu nurse ckp kt saya appointment masa 24w nnti baru minum air gula. Persoalan saya, kenapa saya kena minum air gula lmbt ya? Sbb dari pengalaman kawan & family diaorg ckp 1st atau second appointment diaorg dh kena minum 😅 Saya tak teringat nk tnya nurse. Next appointment awal January

1 Balas

hai.. maybe sebab dlm sejarah kluarga awak tiada yg kena kencing manis dan bmi awak cantik.. mcm sy ni terpaksa minum air gula awal masa 15 minggu sebab mak sy penghidap kencing manis.. lepas tu sy dh umur lebih 25tahun.. sebab tu sy kena minum awal..

1y ago

Betul sis saya minum air gula 14 weeks, pasal bmi 30 keatas, mak ada sejarah kencing manis so kena minum air gula awal, umur diatas 25 tahun, kalau xsangkut gdm kena minum air gula lagi time 22-28 weeks, normalnya minum air gula masa nak masuk trimster 3, saya 3rd check up awal januari😊