Minum air gula

Hi mommies..Next appointment saya 24w nnti nurse ckp kena minum air gula & cucuk kancing gigi. Dkt nota yg nurse tulis kena mula puasa jam 12am dan 8am esoknya minum air gula di kk. Persoalan saya, sepanjang puasa mmg tak boleh minum air kosong langsung ya? Terlupa nk tanya nurse tadi lepas balik dari klinik baru teringat 😅 #1stbaby Flow yg nurse inform tadi: 1. Ambl darah & urine 2. Minum air gula 3. Tnggu 2 jam (sementara ni prgi jumpa Dr, nurse & cucuk kancing gigi) 4. Ambil darah semula

9 Balas

Saya 14w kena minum dah, sbb risiko obese dgn ada fmily history. Betul dah flow tu, tapi sbb masa tu sya masih 14w, cuma tak cucuk kancing gigi lagi. Saya puasa strt 10pm hri sblum, pergi KK awal sbb nk dapat air gula suam2, heheh,kira ke dorg bt borang sbb sya tumpg KK di kg saya,lps tu trus amik darah and minum trus air gula, lps 2 jam dtg balik, tapi dlm tempoh dua jam saya minum je air kosong sikit, sbb tekak saya mcm dah angin mmg rasa msam dah, and air gula tu lagi rasa tekak lain mcam. Hehe balik tu trus lena sbb than muntah sama. Nasib x muntah, sbb misi tnya lps tu, ada muntah tak, kalau muntah kena repeat. Saya kebtulan blik kg, so tumpang KK sna, kalau tumpang kena tggu dapat result dalam 3 hari macam tu jugak, sbb resultt tu nk jd rjkan KK yg kita ddk skrg. Kadang ada KK sediakan je air kosong, boleh je sis minum, kalau ragu2 masa amik drah tu tnya boleh ke x minum air kosong. hehe

1y ago

air gula ke tu kalau dlm tempoh menunggu 2 jam tu kita muntah kena minum balik ? atau pun lepas je minum air gula terus muntah kena repeat.

Ade tak notes kecik yg dia stapler dekat cover buku pink awak tu? Mcm KK tempat sy dorang benarkan minum air kosong sepanjang masa. Makan je x blh. After minum air gula pun dorang bg minum air kosong tp sikit lah bg hilang rse kelat2 air gula tu. Pastu kan, hritu sy takde plk cucuk kancing gg , just check gg je.. tapi tak tahu la next checkup ni, doc gg pun xde bgtau ape pun.

1y ago

suntikan kancing gigi atau ATT nie dorg akan bagi bila kita start kira pergerakan baby seingat sy la..baik pilih tangan yg kurang kita buat kerja atau menulis sebab kesan suntikan tu akan buat tangan jd lenguh & sakit untuk angkat..pastu suntikan ATT nie diambil lg sekiranya jarak kandungan terdahulu & terbaru sebanyak 5tahun..

hari tu saya minum air gula 14 weeks pasal Ade sejarah mak diabetes so kena minum awal, ujung bulan ni kena minum air gula yang kedua harap"lah normal😇, kalau dekat kk saya xleh minum air kosong time saya dah minum air gula saya Tanya boleh minum air kosong ke dia cakap takleh tapi habis minum air gula boleh kumur2 je hilangkan rasa pekat air gula kat mulut je 😅😂🤣

1y ago

kalau untuk suntik kancing Gigi saya dah dapat pasal time checkup ujung bulan 1 karna nurse ada Tanya baby dah gerak ke? kalau dah gerak dorang bagi suntikkan, ujung bulan ni pulak suntikkan yang kedua sekali minum air gula😇

saya tgh tunggu 2jam berlalu ni . baru je lepas minum air gula . haha KK saya sediakan air kosong misi suruh minum selang seli dgn air gula . tapi sikit jela . separuh cawan je air kosong tu . lapaarrr 😭😭

1y ago

Kalau dapat minum air kosong pun ok dh bagi saya 😭 sbbnya time pregnant ni mmg cepat dahaga, air manis tak pandang dah. Lepas ni kena ambl darah kali ke 2 la kan. 1st time minum air gula ke ?

KK saye pun tak kasi langsung minum air kosong . notes kat buku pun tak bg minum sepanjang puase. kalau tak tahan sangat , kumur2 je takpe. kalau muntah kire kene amik appointment baru..

Boleh minum air kosong bila2, kt buku pink saya nurse ada letak notes. Cuma KK saya kena start puasa pukul 10pm. Jenuh tahan lapar sampai lps 2 jam minum air gula 🤣

1y ago

Yupp boleh je minum air masak. ni notes yg nurse lekat tu. 🤣

Klau sy boleh mnum air kosong sblum ambil drh. Lps dh ambil drh mmg x boleh minum air kosong dh. Smpi la ambil drh buat kali kedua (slps dua jam mnum air gula).

saya dapat air gula perisa oren. sedap. sekali teguk je. alhamdulillah tak muntah. lagipun saya orang first dipanggil. so air suam lagi.

Kat tempat saya, nurse tk bg langsung minum air masak. Pastu lps minum air gula tu tkleh pegi mana2 takut nanti darah naik