Muntah muntah

Hi Mommies! Nak tanya, saya everyday kalau makan ubat Zincoffer yg kk bagi tu mesti muntah2.. saya takut ubat tu tak sempat absorb dalam badan da keluar balik.. siapa macam ni jugak? apa yg mommies buat untuk taknak bagi ubat tu keluar balik? help me 😭 #firsbaby

31 Balas

haii. try minum dgn orange juice no sugar. the masam the better. sunquick ke. make it sour. insyaallah tak muntah dah. dulu i buat macam tu, i told my doctor she said minum dgn orange juice/sunquick lagi bagus sbb ada vit c kan even tak byk pun😅. lepas makan ubat tu relax kejap, bagi ubat tu betul2 dah ke perut baru bt apa2 yg awk nk bt sblm makan. make sure dont drink any milk atau caffeinated drinks in 2hours. kalau tak nanti lagi teruk jadinya. stay safe sis🌹

Sama dengan saya sis, makan ubat time pagi minum air masak je, pastu lepas pada 30 minit terus akan muntah keluar air masak yg minum tadi tukar jadi merah2 mgkin sbb ubat tu dah hancur tapi mgkin tak sempat nak meresap, next appoinment saya nak mintak tukar ubat, tak serasi la zincoffer ni, bila muntah pon bau busuk ubat tu sedangkan tak makan apa apa lagi time pagi.

sme dgn sye mse awl pregnant dlu kk bgi zincofer mmg xbole telan..dh try telan dgn air sunquick ke ape smua sme..smpi tahap skit sgt perut..lpastu tukar amik sblum tdo same jugak...last2 sye pegi Klinik swasta dye bgi maltofer..ok je rse pon sdap coklat2 gitu..smpi skrg dh 36weeks sye amik maltofer...

sy x mkn ubat tu sbb 2 kali dh cuba n muntah teruk.. so sy g klinik luar n beli ubat dr klinik luar sementara tggu cek up seterunya.. semalam cek up kt kk sy mtk tukar ubat dan bgtau yg sy x dpt nk mkn ubat warna merah tu.. jd doktor bagi ubat lain yg kecik2 4 jenis.. yg tu sy mkn pagi td ok..

Sama la sy pun muntah. Try tahan tutup mulut pun dia menolak keluar jgk ikut hidung. Saya bgtau nurse, nurse bagi ubat asing2 4serangkai tu. Baru boleh makan. Yang ubat besi tu mkn 2 biji. Saya makan ubat 4 serangkai belah pg, belah malam makan obimin 2 biji doc suruh. Baru hb cantik.

kalau tak boleh telan zincoffer boleh tukar amik ubat lain. sama ada obimin atau ubat lain tanya nurse dulu. biasa obimin la. kalau ada kes lain mcm hb low kene makan ubat lain mcm iberet. sye zincofer langsung tak boleh telan. pastu ada hb low so skrg telan iberet je

2y ago

sama lah sye hb low skrg bru mkn iberet

Hi mommy,haah sy pun sama, rasa mcm besi karat gitu muntah, cuba ke klinik swasta dlu, smntara nk tnggu next checkup KK atau boleh call KK maklumkan. Skrg sy amalkan Ganilia,doktor swasta suggest. Alhamdullilah serasi,mungkin puan boleh cuba👍

Sy masa alahan bila mkn akn muntah blik. Smentara xbole mkn sy beli multivit kt farmasi. Pharmacist suggestkan multivit memandangkan hb sy ok. Lpas dh ok cuba ambil zincoffer blik sbelum nk tdo. Alhamdulillah dh ok 😚.

Blh beli maltofer kt farmasi.. Sy bgtau doc, xleh mkn zincofer.. Doc suggest beli maltofer kt farmasi sdri.. Alhamdulillah.. Dh ok bila mkn maltofer tu, smpi skrg dh 31 week, HB pun ok je.. Rasa maltofer tu pun sdp

sya awl² mkn zincoffer tu mkn msa perut kosong muntah balik kluar ubat tu lps saya try mkn lps sarapan tnggu 1jam bru mkn zincoffer tu.. ok ja tk ada muntah2 cuma ubat tu mcm angin sikit..keja nk sendawa ja